Lakatos Levente: Szeress jobban! (Vélemény Édesapámmal karöltve:) )

„Barbara öt esztendeje megjárta a poklot. Az akkor tizenhét éves, mindent a pillanat szépsége alá rendelő lányt megkísérelték eltenni láb alól. Barbit a lehetőségek városáig, New Yorkig üldözi a múltja, ott igyekszik új életet kezdeni, tervei azonban sorra kudarcba fulladnak. A huszonéves lány vaskos hazugságokba burkolózva él, mígnem egy baljós éjszakán találkozik egy titokzatos, még nálánál is súlyosabb lelki terhet hurcoló férfival. Vajon sikerül megmenteniük egymást a sötétségtől?
Krisz öt éve tartó, tökéletesen gondtalannak hitt párkapcsolata egyik pillanatról a másikra összeomlik. A kiábrándult fiú New Yorkba menekül, hogy tisztázza felkavart érzéseit. Éppen amikor a háta közepére sem kívánja a társaságot, a sors összehozza egy agyontetovált, illegális küzdősportot űző férfival. A titkoktól kemény álca azonban nagyon is sebezhető szívet takar, amely most könnyen megrepedhet…
Barbibébi története öt évvel az első kalandot követően folytatódik! Mennyit változik az ember a felnőttkor küszöbét átlépve? Hogyan találunk valódi önmagunkra, pontosabban arra a személyre, akit majd néhány év múltán ismét átértékelhetünk? Áldozni kell-e a harmóniáért, és utóbbi egyenlő-e a boldogsággal? A legtisztább tükröt önmaguknak állíthatjuk, a kérdés, hogy van-e bátorságunk belepillantani.”

A véleményem:

Kíváncsi voltam arra a könyvre mely 2015-ben Aranykönyv-díjas lett, így mindenképpen el kellett olvasnom a Szeress jobban című regényt.

Az elbeszélésben a két főszereplő, Barbi és Krisz pár napját követhettem a Nagy Almában.

A lány történetét az író tulajdonképpen egy nyomozáson keresztül mutatja be, míg a fiúét egy idegennel való megismerkedés útján ismerhettem meg.

A két szál, a két nézőpont egy ideig abszolút nem találkozott, amikor viszont összefonódott, a regényben az események felpörögtek, a feszültség a tetőpontjára hágott.

A műben a titkoktól elkezdve, a nők bántalmazásán át, szinte mindent megélhettem. A karakterek minden oldalon egy újabb meglepetéssel szolgáltak. A kiszámíthatatlanság állandóan jelen volt a levegőben, voltak olyan részek az elbeszélésben, amik soha eszembe se jutottak volna.

Egy mondattal kifejezve: egy nagyon jól megírt könyvet olvashattam el.

Édesapám véleménye:

Vége.  Befejeztem az olvasást, leteszem a könyvet. Hátradőlök, elgondolkodom, mit is olvastam?

A regény két magyar fiatal öt napját meséli el, New Yorkban. Krisz a homoszexuális fiatalember és Barbi a heteroszexuális lány. Két külön világ, mi köti őket össze? Látszólag semmi, és mégis.

A könyvet olvasva ugyanolyan problémákkal küzdenek : szeretettel, gyűlölettel, ugyanúgy nevetnek, örülnek és bánkódnak.

Az írótól megszokott fordulatokkal teli, izgalmas történet bontakozik ki a Nagy Alma utcáin.

Úgy gondolom a történet tanúsága embernek maradni, minden áron, minden körülmények között. Ha az olvasók fele elgondolkodik, már megérte, hogy ezt a könyvet elolvasták, és talán toleránsabbak lesznek embertársaik iránt.

„Szerintem már az is főben járó vétek, ha az ember egyetlen pillanatra is elhiszi, hogy jobb a többinél. Vagy azt, hogy kiváltságosabb.”

Tags: aranykönyv, lakatos levente, libri kiadó, szeress jobban

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + tizenkilenc =

0 shares

Archívum

Címkék