JEFFREY ARCHER: Metszéspontok

Most már biztosan kijelenthetem, hogy Jeffrey Archer rajongó lettem, szinte iszom a szavait, gondolatait, gondolatmeneteit. Ez most egy merőben más olvasási élmény volt tőle, ugyanis a „metszéspontok” 14 fantasztikus, fordulatos, meghökkentő rövid novellából áll, de nem tudnék választani, melyik a kedvenc műfajom tőle, mert eddig mindent imádtam, amit olvastam.Itt most nem tudom nektek összefoglalni, hogy miről szól a könyv, mert mind a 15 novella teljesen másról szól, más szereplőkkel, de mindegyik tanulságos. Nagyon jó lehet akkor, amikor az ember annyira elfoglalt, hogy csak rövid ideig tud olvasni, mert így minden napra jut egy fantasztikus olvasási élménye, ami ráadásul még sokáig vele marad a gondolataiban, mert hogy a történetek elgondolkodtatóak is.

Nincs műfaji meghatározás, az egyik krimi, a másik csalimese, elég sok az igaz történet is benne, szóval ez is vegyes. A címválasztás azonban tökéletes, mert megragadja a kötetbe került novellák közös pontját. Metszéspontok: olyan helyzetek, amikor emberek és események egyetlen, végzetes pontban találkoznak össze. A belül lévő novellák címei is igen hangzatosak és lehet belőlük következtetni a tartalomra. Felsorolom nektek, mert szerintem tényleg beszédesek:
Találkozás a halállal
A szakértő tanú
A végjáték
A levél
A bűn kifizetődik
Kutyából nem lesz szalonna
Aki szívet cserélt
Túl sok véletlen
Szerelem első látásra
Két tűz között
Emlékezetes hétvége
Valamit semmiért
Az árral szemben úszva
A fekvő nő
A szomszéd kertje mindig zöldebb

Ahogy a hivatalos leírás is jelzi, az egyik legmeghatározóbb sztori számomra is a „Végjáték” címet kapta, amelyben egy idős, gazdag bácsi, akinek a családja egész életében rá és a megteremtett vagyonára támaszkodott, egyszer csak bejelenti, hogy teljes anyagi csődbe jutott, és most neki van szüksége segítségre. Ez persze nem igaz, csak színjáték, hogy megismerje a családtagjai valódi énjét. Szomorú, de ezt kell tennie, hogy kiderítse, valójában kiben bízhat és kire számíthat. Hát ez a sztori nem semmi, és igen tanulságos, ráadásul mai önző világunkat eléggé jellemzi, talán ezért is üt ekkorát. Kedvenceim még: Kutyából nem lesz szalonna, Túl sok véletlen, Két tűz között, A szakértő tanú.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2021
Oldalak száma: 312 oldal
Fordította: Rácz Péter

A nagy mesélő legújabb elbeszéléskötetét tartja kézben az olvasó. Mind a 14 történet J. Archer kitűnő jellemábrázoló képességét, izgalmas témaválasztását bizonyítja, és azt, milyen váratlan fordulatokkal képes újra meg újra meglepni olvasóit. Aki beleolvas a könyvbe, talál majd kedvére való történetet. Az egyiknek a szerelem, a másiknak a jog és a jogász furcsa, olykor meglepően alakuló viszonya a témája. Az egyik legérdekesebb történet olyan asszonyról szól, aki csak hat évente tűnik fel szeretője életében. A leginkább szívszorító elbeszélés mégiscsak az, melynek hőse eljátssza a teljes anyagi csődbe jutott ember szerepét, hogy kiderítse, ki tartana ki mellette, ha bajba kerülne.

Tags: general press kiadó, jeffrey archer, metszéspontok, novella

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =

0 shares

Archívum

Címkék