SAMANTHA VÉRANT: Sophie Valroux titkos francia receptjei

Bár nem én vagyok a romantikus könyvek első számú célcsoportja, van olyan időszak, amikor egy kissé könnyedebb olvasmányra vágyom. Most is így volt. Samantha Véránt: Sophie Valroux titkos francia recepjei című könyve főként azért keltette fel az érdeklődésemet, mert szeretem a francia vidéken játszódó, gasztronómiai szállal is megfűszerezett történeteket.

A sztori röviden annyi, hogy adott egy francia származású, Amerikában élő fiatal séf, Sophie, aki karrierjének rombadőlése és nagyanyjának betegsége miatt hazautazik Franciaországba. Mivel grand-mére Odette állandó ápolásra szorul és a csodálatos kastélyban lévő étteremnek is vezetőre van szüksége, Sophie úgy dönt, egy időre ott marad és átveszi az irányítást. Ez azonban korántsem olyan könnyű számára, mivel az amerikai malőr miatt saját képességeiben is elbizonytalanodott.

Az első pár oldalon meglehetőségen nehezen verekedtem át magam: a fiatal séfet behúzzák a csőbe és gyakorlatilag tönkreteszik a karrierjét, ráadásul egy olyan férfi árulja el, aki fontos az életében. Ahogy mondják, a baj csőstül jön, ugyanis ekkor érkezik a hír, hogy a nagymamája stroke-ot kapott. A lány nem teketóriázik, azonnal megveszi a repülőjegyet és hazautazik. Közben lassanként fény derül a múltra is: annak idején Sophie mentálisan sérült édesanyja a kislánnyal együtt megszökött a családi kastélyból, hogy Amerikában kezdjen új életet, mivel híres színésznő akart lenni. Ez azonban nem jött össze, így a labilis nő öngyilkos lett. A 18 éves Sophie azonban nem utazott haza a nagymamához, hanem egyedül az államokban maradt, mivel nagy álma volt, hogy bekerüljön az ottani híres konyhaművészeti iskolába, a Culinary Institute of Americába. Ez számomra egy kicsit hihetetlen volt a történetben. Ki maradna és küzdene az Egyesült Államokban, ha vár rá egy szerető nagymama és egy francia kastély, ahol a családi étteremben dolgozhat?

Sophie Franciaországba érkezve megannyi kihívással szembesül. Egyrészről rettenetesen aggódik a láthatóan rossz fizikai állapotban lévő nagymamája miatt, másrészről nem igazán tud mit kezdeni az idős hölgy azon kívánságával, hogy ne menjen vissza Amerikába, hanem vegye át a családi éttermet. A lány azonban ezt elképzelni se tudja. Bár lenyűgözi a gyönyörű kastély és a sikeres étterem, nem mer újra séfként dolgozni a közelmúltban átélt traumák miatt. Ráadásul az étterem egyik vezetője, aki korántsem szimpatizál Sophie-val, tudomást szerez az Amerikában történt fiaskóról és mindenkinek elpletykálja a botrányt. A lány majdnem elsüllyed szégyenében és azt tervezgeti, hogy amint a nagymamája felépül, visszatér az államokba. De a sorsnak más tervei vannak.

Vegyes érzéseim voltak az elolvasás után. Sophie karakterével nem igazán tudtam azonosulni, mivel ő egy kissé teszetosza, bizonytalan figura számomra. Ezt leszámítva ez egy igazán szerethető történet, olyan, mint egy finom karamellás cukorka, amely lassan olvad el a szánkban. Van benne szép családi kastély, gyönyörű, francia vidéki táj, finom ételek és még egy igazán romantikus szerelmi szál is, ami tényleg feldobja az embert. Így azt gondolom, hogy a Sophie Valroux titkos francia recepjei egy kellemes olvasmány hideg, bekuckózós napokra azok számára, aki könnyedebb, szerelemmel és finom ételekkel tarkított könyvre vágynak.


Kiadó: Next21
Kiadás éve: 2021
Oldalak száma: 366
Fordította: Lévai Márta

Mit meg nem tennénk a sikerért, a szerelemért…

Sophie Valroux amerikai, de Franciaországban született. Nagy álma, hogy nő létére igazi sztárséf legyen. Amikor kisgyerek volt, nyaranta a nagymamája sok mindenre megtanította az ételekről, a főzésről. Gimnázium után pedig elvégzi a konyhaművészeti képzőintézmények fellegvárának számító Culinary Institute of Americát.

Már a küszöbén áll, hogy Sophie dédelgetett álma valóra váljon, de ekkor egy pillanat alatt atomjaira hullik a karrierje: kirúgják a menő étteremből. Csőstül jön a baj: imádva szeretett nagymamája stroke-ot kapott. Sophie az éjjeli géppel Franciaországba utazik.

Gyerekszemmel úgy emlékezett, egyszerű kisbirtok volt ez, de most aprócska francia luxuskastélyban találja magát, amelynek szőlőskertje van, és amelyben két étterem üzemel. Sophie, ahogy megpróbálja újra megvetni a lábát a konyhán, apránként ráébred, már az álmai sem a régiek – lassanként megváltozott, hogy valójában mire vágyik.

Tags: 2021, gasztronómia, next21 kiadó, romantikus regény, samatha vérant

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizenkilenc =

0 shares

Archívum

Címkék