DIANA GABALDON: Az idegen (Outlander 1.)

Bár sokadik nekifutásra, de végül engem is elkapott az Outlander-láz. A barátnőim már évekkel ezelőtt végignézték a teljes sorozatot, én csak most jutottam el idáig. Először egyszuszra végignéztem az 5 évados tévéfilmet, majd nekiveselkedtem a közel 1000 oldalas könyv elolvasásának.

A sorrend kétségkívül helytelen volt. Kíváncsi lettem volna, hogy hogyan képzelem el a szereplőket, ha először a könyvet olvasom el. Bár ha megerőltetem a fantáziám, azért így is be tudok róla számolni. Voltaképp ezért hagytam annak idején abba a sorozat nézését, – annak ellenére, hogy kosztümös filmekre mindig kapható vagyok – mert nem igazán volt szimpatikus a főhősnő. A könyvet olvasva ebbéli meggyőződésem tovább nőtt, az írónő leírása alapján teljesen másképp képzeltem el a szereplőket.

Először is Clair-t sokkal fiatalabbnak gondoltam, – helyesen, mert az is a regényben – mint az őt a sorozatban megszemélyesítő színésznő. Aki ugyan 35 éves volt az első évad idején, de nekem sokkal idősebbnek tűnt. Ezen felül nem is ilyen külsővel képzeltem el. Másrészről Jamie-t is sokkal jóképűbbnek írja le Gabaldon, nem beszélve arról, hogy jó tíz évvel fiatalabbnak is. Aki szintén teljesen más lenne a könyv alapján, az Dougal McKenzie, akit az írónő rettentően jóvágásúnak ír le, nos, senkit nem szeretnék megbántani, de ez az őt megszemélyesítő színészről ez nem mondható el. Nektek mi a véleményetek?

No, de aki esetleg nem ismerné a történetet: A könyv elején megismerjük a Randall házaspárt, akik azzal ünneplik meg a II. világháború végét, hogy egy kis időt töltenek a skót Felföldön. Személyükben egy boldog fiatal párt ismerünk meg, azonban az idillnek hamar vége szakad. Clair ellátogat egy ősi kőkörhöz, ahol az egyik követ megérintve furcsa dolog történik vele. Először csak arra gondol, hogy rosszul lett, majd magához térve egy angol egyenruhás férfi akarja megerőszakolni. Aki történetesen úgy néz ki, mint a férje, csakhogy egyáltalán nem ismeri meg a nőt. A fiatalasszonyt végül egy szakállas skót férfi menti meg az angol karmaiból, majd magával viszi, ahol találkoznak további szakállas skótokkal.

És itt kezdődnek az izgalmak, hiszen hamarosan világossá válik számunkra, hogy Clair-t a titokzatos kő 200 évvel repítette vissza az időben. A fiatal nőt Leoch kastélyában szállítják, ahonnan nem távozhat ameddig meg nem győződnek róla, hogy nem angol kém. Mindeközben Clair megismerkedik az ifjú Jamie-vel, akivel megannyi kalandban lesz részük. Az 1700-as évek Felföldje korántsem olyan békés, mint XX. századi.

Sem a regény, sem pedig a könyv nem szűkölködik erotikus jelenetekben, a fennmaradó időben pedig valakit vagy meg akarnak erőszakolni vagy megverni. Ennek ellenére Az idegen egy rendkívül izgalmas, fordulatos olvasmány, amellyel igen gyorsan tudunk haladni. Nem egy szépirodalmi minőségű és nyelvezetű könyv, inkább a cselekmény és a történet viszi magával az olvasót. Tetszett. Sokkal jobban, mint a sorozat, ahol néha már tekernem kellett a Clair és Jamie közötti forró jelenetek sokaságán, ami egy idő után kicsit unalmassá vált számomra.


Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 912
Fordította: Farkas Veronika

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után. Egészen addig, míg óvatlanul keresztül nem sétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” válik belőle, vagyis idegen – a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön Urunk… 1743. évében.
Számára ismeretlen erők visszasodorták az időben. Claire olyan intrikák és veszedelmek között találja magát, amelyek az életét veszélyeztetik… és összetörhetik a szívét. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

„Magával ragadó és szívmelengető… pazarul idézi meg a skót vidéket és történelmet.” – PUBLISHERS WEEKLY

Tags: az idegen, diana gabaldon, outlander, romantikus, történelmi fikció, történelmi kalandregény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizennégy =

0 shares

Archívum

Címkék