ANDERS DE LA MOTTE: Halálos ősz

Az utóbbi hetekben olvasási válságban szenvedtem. Pontosabban nem voltam rá tudatos, de egyszerűen nem volt kedvem olvasni. Helyette inkább végignéztem 4 Netflix sorozatot. Aztán elolvastam Anders de la Motte: Halálos ősz című regényét és rájöttem, hogy mi volt a baj. Egyik korábbi könyv se kötött le annyira, hogy igazán élvezzem. Még a kedvenc krimisorozatom se.

Korábban már írtam de la Motte egyik regényéről, amely szintén nagyon tetszett, akkor Agatha Christie stílusához hasonlítottam az írót és ezt most sem gondolom másként.

A történet két idősíkon fut. Egyrészt megismerünk pár tizenéves fiatalt, akik 1990 kora őszén épp a sikeres érettségit ünneplik egy hegyen. Ez már amolyan hagyomány náluk, mivel minden évben eljönnek erre a helyre és megmártóznak az itt található mély vizű bányatóban. Az író tökéletesen építi fel a történetet. Már az elejétől fogva érezni lehet, hogy ez nem csupán egy gondtalan sátorozás lesz. A feszültség végig ott vibrál a levegőben a fiatalok között, ezt pedig csak fokozza a páratlan szépségű, mégis kegyetlenül vad táj a meredek sziklákkal és a sötét, hideg vizű tóval.

A másik történetszál 2017-ben játszódik. Anna Vesper megérkezik a városkába a tinedzsér lányával, Agnes-sel, hogy betöltse a frissen megürült rendőrfőnöki állást. Anna múltja fájdalmas titkokat rejt, a lányával pedig elég nehéz a kapcsolata. Egy régi és igen különleges házat vesz bérbe, ráadásul pont annak a fiúnak a családjának a házát, aki huszonhét évvel ezelőtt tragikus körülmények között hunyt el. A fiú édesanyja nem akar belenyugodni abba, hogy a gyermeke halálát egyszerű balesetnek nyilvánították, ezért megkéri Annát, hogy nyomozzon tovább az ügyben. Míg a nő egyre mélyebbre keveredik a titokzatos haláleset körülményeinek vizsgálatában, a saját múltja is kísérti, ráadásul a helyiek ellenszenvével is meg kell küzdenie. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy sokan egyáltalán nem akarják, hogy Anna megbolygassa a huszonhét évvel ezelőtt történteket, ezért a végén még az asszony és a lánya élete is veszélybe kerül.

És, hogy mi történt a tragikusan körülmények között elhunyt fiúval valójában? De la Motte ezúttal is meglépte a váratlant, engem nagyon meglepett a történet vége. Szóval a Halálos ősz ugyanolyan jó, mint az általam korábban olvasott Kegyetlen tavasz. Sőt, igazából nekem ez a regény még jobban is tetszett, mivel annyira magával ragadott a hangulata, hogy még dupla ennyi oldalon is szívesen tovább olvastam volna. Ráadásul Anna karaktere is nagyon szimpatikus volt számomra, aki egy hús-vér nő, tele hibákkal és félelmekkel, mégis bátran néz szembe a kihívásokkal.

Az izgalmas történet mellett az író leírásai pedig számomra már abszolút szépirodalmi minőségűek. Anders de la Motte kiválóan ért a mesteri hangulatteremtéshez. Őszbe boruló svéd táj, érdekes karakterek, valamint egy fordulatos és izgalmas krimi vár mindazokra, akik elolvassák a Halálos őszt. Ajánlom a műfaj kedvelőin túl azoknak is, akik egyszerűen csak el szeretnének merülni egy remekül megírt történetben. Szuper csillagos ötös. Alig várom, hogy a sorozat következő kötetét is elolvashassam.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 448
Fordította: Dobosi Beáta

1990 ​nyarának végén öt gyerekkori barát gyűlik össze egy dél-svédországi bányatónál, egy kisváros közelében. A sikeres érettségit akarják megünnepelni, ám egy váratlan esemény hatására felszínre törnek a köztük feszülő ellentétek, és az este tragédiába fordul. Másnap hajnalra már csak négyen maradnak – az ötödik barátjuk testére a tó sötét vizén lebegve találnak rá. Vajon szerencsétlen baleset történt? Vagy esetleg valaki a fiú halálát akarta?
Ez esetben miért zárja le a rendőrség olyan hirtelen az ügyet?

Úgy tűnik, a kérdések örökre megválaszolatlanul maradnak, huszonhét év múlva azonban új rendőrfőnök érkezik a kisvárosba, egyenesen a stockholmi gyilkossági ügyosztályról. Anna Vesper épp a tragikusan elhunyt fiú szülei házát veszi bérbe, így léptennyomon találkozik a fiú haláláról szóló pletykákkal. Ahogy egyre több ellentmondásra bukkan, Anna szinte az ügy megszállottjává válik, és újraindítja a nyomozást. Azt azonban nem sejti, hogy ezzel nemcsak a karrierjét, hanem a saját maga és a lánya, Agnes életét is veszélybe sodorja. Egyesek ugyanis bármit megtennének azért, hogy ne derüljön ki az igazság…

 

Tags: 2018, anders de la motte, general press kiadó, halálos ősz, krimi, skandináv krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =

0 shares

Archívum

Címkék