DAN BROWN: Eredet

Imádom Dan Brown Robert Langdon sorozatát, így hát egyértelmű, hogy alig vártam az Eredet megjelenését.

Jelenleg úgy érzem, mintha egy vizsgaidőszakon lennék túl, és a rengeteg információval, amit a mű adott,  csordultig lenne a fejem. Úgyhogy megpróbálom minél kevesebb spoilerrel összefoglalni ezt a könyvet és minél több benyomásomat, érzésemet átadni.

A történet középpontjában Robert Langdon professzor áll, aki újabb kalandba keveredett. Egy régi tanítványa, egyben jó barátja, Edmond Kirsch, egy világrengető felfedezést készül megosztani a társadalommal a bilbaói Guggenheim Múzeumban. A prezentáció, Kirsch állítása szerint, a vallásokra, a tudományra ill.magára az emberiségre is nagy kihatással van. Ám az előadás hatalmas tragédiába torkollik, és Langdon professzornak továbbá a múzeum igazgatójának, Ambra Vidalnak menekülniük kell. Langdon és Ambra Edmond Kirsch bemutatójának teljes anyagát nyilvánosságra szeretné hozni, de ehhez Barcelona utcáin rejtvényeken, kódokon és szimbólumokon keresztül vezet az út, miközben egy ismeretlen személy a halálukat kívánva üldözi őket.

Természetesen a történet nem ilyen egyszerű. A cselekményt a múlt, a hit, továbbá a technológia hihetetlen mértékű fejlettsége teszi még bonyolultabbá. Ha mindez nem lenne elég, az elbeszélést váltott nézőpontból ismerhetjük meg, ami még összetettebbé teszi az eseményeket.

Szeretek minél több tudást „magamba szívni”, de úgy érzem ez most rengeteg volt. Sokszor éreztem azt, hogy elkalandoznak a gondolataim, ahelyett, hogy 100%-ban belemélyednék a műbe. Azt hiszem ezt teljes mértékben alátámasztja, hogy amikor egyszer eljutok majd Barcelonába a Sagrada Familiába, szerintem nem lesz szükségem idegenvezetőre. 🙂

Összefoglalván: az információáradatban valahogy elveszett a kódok, szimbólumok megfejtése. Túl sok cselekményszálon futott a történet, ami valamikor izgalmas volt, valamikor viszont zavaró. Nem szeretnék belemenni a mű fő kérdésébe, kifejteni Edmond Kirsch felfedezéséről a véleményemet, de annyit muszáj leírnom, hogy elgondolkodtatott a felfedezés logikai felépítése, az alátámasztása. A könyv befejezése is  tökéletesre sikerült, így nem volt könnyű eldönteni, hány csillagot adjak. Azért döntöttem végül a négy csillag mellett, mert nem éreztem, hogy teljesen elvesznék a regényben.

„Néha csak annyit kell tenni, hogy perspektívát váltunk, és megláthatjuk a mások igazságát.”

„Ami a magányos elmélkedés csöndes ideje volt egykor – néhány percre egyedül lenni egy buszon, munkába menni vagy egy találkozóra várni –, most elviselhetetlenné vált; az emberek előkapták a mobiljukat, a fülhallgatójukat, a játékukat, mert függővé tették őket ezek a technológiák. A múlt csodái elenyésztek, elsöpörte őket az újdonságok utáni szüntelen sóvárgás.”

„Az álhíreknek ma nagyobb súlyuk van, mint az igaziaknak.”


Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 574 oldal
Fordította: Turcsányi Jakab

Robert ​Langdon, a szimbolika és a vallási ikonológia harvardi professzora a bilbaói Guggenheim Múzeumba érkezik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely „mindörökre megváltoztatja a tudományokat”. Az esemény házigazdája Langdon barátja és egykori tanítványa, Edmond Kirsch, a negyvenéves tech-mágnás, akit káprázatos találmányai és merész előrejelzései az egész világon vitatott figurává tettek. A mai este sem kivétel: azt állítja, hogy egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek.

Ám Langdon és a több száz vendég legnagyobb döbbenetére, az esemény még azelőtt tragikus véget ér, hogy igazán elkezdődhetne. Langdon kétségbeesett menekülésre kényszerül a múzeum igazgatónőjével, Ambra Vidallal. Barcelonába szöknek, és veszélyes kutatásba kezdenek egy jelszó után, amely megnyitja Kirsch titkát.

Langdonnak és Vidalnak meg kell találnia az utat a város labirintusszerű átjáróiban egy olyan ellenséggel szemben, amely minden fordulónál egy lépéssel előttük jár. A nyomot, amelyet követnek, csak rejtélyes szimbólumok és többértelmű modern művek jelölik, de Langdon és Vidal sorra megfejti a nyomravezetőket, és végül szemtől szembe kerülnek egy világrengető igazsággal, amely rejtve maradt – egészen mostanáig.

Tags: 2018, 4 csillag, dan brown, eredet, gabo kiadó, kalandregény, krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + négy =

0 shares

Archívum

Címkék