NATALIE HAYNES: Ezer hajó

Nehéz elfogulatlanul írnom erről a könyvről, ezért nem is teszek rá kísérletet. Nagyon-nagyon szerettem olvasni. Kicsit felidézte bennem a gimi krétaporos hangulatát, amikor a görög mondákról tanultunk. Emellett igazán fantasztikus dologra vállalkozott az írónő, mégpedig arra, hogy a suliból, filmekből, sorozatokból megismert trójai háborút és annak szörnyű következményeit a nők szemszögéből mutassa be.

A történetszál nem lineálisan halad, hanem időben és térben váltakozva, emellett különböző női szereplők szemszögéből meséli el Homérosz Iliászából ismert történeteket. Ez egyáltalán nem zavaró, sőt különlegességé teszi a könyvet. Az ezer hajó felöleli a mondákból ismert Kasszandra, Hekabé, szép Heléna, Andromakhé és olyan ismeretlen nők történetét is, akik elszenvedték a férfiak gerjesztette és vívta háborúk borzalmait. Életük az ismert drámákban végződött, ezért nem mondom, hogy a könyv feltétlenül könnyű olvasmány és volt, hogy félre kellett kicsit tennem. Pontosan azért, mert az írónő olvasmányos stílusának és atmoszférateremtésének köszönhetően Trója és görög hon forró vidékén találtam magam, ahol asszonyi életek és sorsok törtek szép lassan darabokra.

Amikor egy háború véget ér, a férfiak elvesztik az életüket. De a nők minden mást elvesztenek az életükön kívül.

Az különösen tetszett a könyvben, hogy nemcsak a nők, hanem istennők és nimfák szemszögéből is hallhattuk a saját történetüket, így Héra, Aphrodité és Erisz nézőpontjába is beleláthattunk, valamint személyes kedvencem, Parisz első feleségének, Oionénak a története.

Az irodalmi és történeti értékén túl azért is emelem a kalapom az írónő előtt, mert nagy fába vágta a fejszéjét és sikerrel teljesítette azt a nem mindennapi küldetést, hogy egy ilyen terjedelmű világról írjon regényt. Ahogy maga fogalmaz a fejezetek végén: „Emberevő volt ez a könyv és akadtak olyan időszakok, amikor azt hittem, egészben le fog nyelni.” Ezt teljes mértékben megértem. Egy ekkora hátterű mondavilággal dolgozni, úgy, hogy az olvasmányos legyen, nem kis feladat. Ráadásul az írónő különös érzékenységgel nyúlt a témához, megvilágítva, hogyan is lehet nőként túlélni azt, amikor mindenkit elveszítettünk, akit szerettünk.

Natalie Hayes-t saját bevallása szerint a könyv megírásában irodalmi művek és régészeti leletek inspirálták. Egyes fejezeteket teljes mértékben az írói képzelet szülte, mások pedig olyan irodalmi művek alapján készültek, mint Euripidész:Trójai nők és Hekabé című drámája, Homérosz: Odüsszeiája, az Illiász vagy Vergelius Aenis című műve.

Ajánlom ezt a kiváló könyvet minden ókor-rajongónak, akit érdekelnek a régi mondákból ismert történetek női szemszögből, de azoknak is, akik egyszerűen csak egyszerűen csak egy szép történetet szeretnének elolvasni.

 


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 304 oldal
Fordította: Szántó András

Az ​Akhilleusz dala rajongóinak

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.

Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women’s Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − tizenkettő =

0 shares

Archívum

Címkék