PATRICIA GUCCI: Gucci – Egy sikeres dinasztia története

Kiadó: GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT.

Kiadás éve: 2016.

Oldalak száma: 334 oldal

 

„Patricia Gucci titokban született: szerelemgyerek volt, akinek születése könnyen romba dönthette volna édesapja karrierjét. Aldo nem engedhetett meg magának egy nyilvános botrányt, azonban nem volt képes ellenállni Patricia édesanyja iránti hatalmas szerelmének. Szerelmét, Brunát akkor ismerte meg, amikor a fiatal lány munkát vállalt az első római Gucci-üzletben. Teherbe esése után Aldo Gucci, a problémákat elkerülendő, Londonba menekítette Brunát, hogy később újszülött gyermekével együtt diszkréten visszacsempéssze Rómába, az olasz hatóságok, a média és a Gucci család előtt teljes titokban.

Ez a könyv Patricia szüleinek elhallgatott szerelmi történetét tárja elénk a szerző személyes emlékeire, szüleinek összegyűjtött szerelmes leveleire és az édesanyjával folytatott beszélgetésekre, valamint a korábban nem publikált archív fényképekre támaszkodva. Szüleinek viharos történetét édesapjához fűződő személyes viszonyának elbeszélésével szövi át: attól kezdve, hogyan töltötte életének első évtizedét legnagyobb részt rejtőzködve, elszigetelten a világtól, majd hogyan vált  a Gucci szóvivőjévé és apjának, Aldónak legfiatalabb tanítványává. Az Olaszországon, Anglián és Amerikán átívelő történet  szerelemről és veszteségről, árulásról és hűségről szól, amely a Gucci családi vállalkozásként megélt hatvan évének legviharosabb időszakában játszódik.”

Úgy gondolom még aki nem követi a divatot, nem érdekli, vagy teljesen elzárkózik tőle, az is hallotta már ezt a nevet: GUCCI. Amit viszont nagyon kevesen tudnak, az egy-egy ilyen luxusmárka története, mely, mint a GUCCI-nál is rendkívül érdekes és semmiképpen nem hétköznapi.

A könyv Patricia Gucci életrajza, melyen keresztül megismerkedhetünk a márka történetével. A kezdetektől, a terjeszkedéseken, a családi viszályokon át, a luxusmárkává alakulásig. Patricia a visszaemlékezéseiből, édesanyja elbeszéléseiből, szüleinek szerelmes leveleiből, fényképekből írta meg ezt a történetet.

A márkát Patricia apai nagyapja, Guccio Gucci alapította: a londoni Savoyban inasként eltöltött évek, majd az I.világháború után, a milánói bőrdíszműves, Franzinál helyezkedett el. A tapasztalatok azt mutatták, hogy Európában van igény a kézzel készített, nívós, luxusbőrárukra, ezért Guccio a szakma kitanulása után, 1921-ben, Firenzében megnyitotta első üzletét G.GUCCI & Co.néven. Guccio egy családi vállalkozás alapjait teremtette meg, azzal, hogy mindhárom fiát bevonta a cégbe.

Az elsőszülött fiú, Aldo (Patricia édesapja) volt a legalkalmasabb a családi vállalkozás vezetésére, a márka terjesztésére, tulajdonképpen Ő virágoztatta fel a vállalatot, neki köszönhetjük, hogy a Gucci az lett, ami: egy világméretű luxusmárka.

Aldo csábításai során teherbe ejtette Olwent, Erzsébet román hercegnő szolgálóját, akit így feleségül kellett vennie. 1938-ban már három fiú apja volt, és megnyithatta a második üzletét, Rómában. A férfi folytatta a hagyományokat és fiait a vállalkozásban alkalmazta, miközben Ő új ötleteket vitt bele a cégbe, valamint folyamatosan terjeszkedett: Milánó, New York, Los Angeles, London, Párizs, és még sorolhatnám.

Aldo Gucci életében 1956. volt az a dátum, mely megváltoztatta egész életét: megismerkedett Brunával, Patricia édesanyjával. A férfi és Bruna kölcsönös vonzalmat éreztek egymás iránt, de akkoriban tiltották a törvények a megcsalást, így nagyon lassan kerültek közel egymáshoz, titokban találkozgattak, később titokban utazgattak, de már az elejétől nagyon szenvedélyes, rengeteg bonyodalommal tarkított kapcsolat kötötte össze őket. Aztán megszületett Patricia, akit Gucciként anyakönyveztek. Bruna nem tudott mit kezdeni a csecsemővel, a folyamatos bujkálással, Aldo üzleti útjaival, és nagyon sokáig depresszióval küzdött. A nőnek mindent a férfi jelentett, szinte teljesen tőle függött érzelmileg.

Ahogy nőtt a Gucci birodalom, a családból mindenki még nagyobb szeletet akart belőle, irigykedtek a saját testvérükre, semmi nem volt elég. Ezen a helyzeten csak rontott, amikor Aldo felvállalta mindenki előtt Brunát és a lányukat, valamint az igazgatótanács tagjai közé ültette Patriciát. Ekkor kezdődött meg igazán a hatalomért folyó harc, rengeteg meglepő fordulattal, kétszínűséggel, csalással. Aldo halála előtt még látta, hogy a saját rokonai, fiai, hogy szedik darabokra életművét a még több pénz reményében, hogy alázzák meg hátramaradt idejében.

A könyv olvasása közben az motoszkált folyamatosan a fejemben, hogy a legjobb sztorikat az élet írja. Ez tökéletesen igaz volt a Gucci-sztorira is.

Aldo Gucci: A státusszimbólum nem születik csak úgy. Akkor válik valami azzá, amikor elfogadja egy bizonyos elit, majd ezután mindenki vágyakozni kezd rá, hogy megszerezhesse.

Köszönöm a könyvet a Gabo Kiadónak!

 

 

PATRICIA GUCCI: Gucci - Egy sikeres dinasztia története

0

Író

0.0/10

Történet

0.0/10

Karakterek

0.0/10

Kiszámíthatatlanság

0.0/10
Tags: gabo, gucci- egy sikeres dinasztia története, könyv, könyvkritika, könyvmoly, patricia gucci, vélemény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − tizenhárom =

0 shares

Archívum

Címkék