ZAJÁCZ D. ZOLTÁN: Dermesztő Balaton

Dermesztő Balaton Zajácz D. Zoltán Balatonon játszódó retró krimisorozatának harmadik, befejező kötete. Mivel nagyon tetszett az első két könyv, ezért várakozással telve vágtam neki ennek a regénynek is.

A Dermesztő Balaton szintén félig Pesten, félig a Balatonon játszódik. Ezúttal nem az eddig ismert nyomozó, Adorján Máté a főszereplő, hanem Bogdán István hadnagy. Nem tudom, miért döntött így a szerző, de nekem bejött ez a választás, Adorján magabiztos személyiségéhez képest, aki mind a szakmájában, mind a magánéletében nagyon sikeres, Bogdán sebezhető-szerethető, kissé suta figurája üdítő változatosságot jelentett.


A történet a jól megszokott balatoni képpel kezdődik: lékhalászok egy fiatal lány holttestére bukkannak a fagyott vízben. A nyomozással Bogdán Pistát bízzák meg, mivel Adorján Máté jelenleg a magyarországi Interpol-iroda nyitásával van elfoglalva. A nyomozó egyébként nagyon nem boldog ettől, és örömmel veszi, amikor Bogdán beavatja őt és persze Laurát is a nyomozás fejleményeibe.

Az ügy elég sokáig nyugvóponton marad. Bogdán hadnagy és kollégái semmi érdemleges nyomot nem találnak. Ráadásul az elhunyt lány szovjet állampolgárságára tekintettel Budapestre küldik az egyik nyomozójukat, Irinát. A szovjet rendőrnő finoman szólva is elég merev és darabos. Bodgán Pistának az idegeire megy, legfőképp azzal, hogy végig egyenruhában járkál, amivel hátráltatja a nyomozást, mivel bizalmatlanságot szül az emberekben. A történet során kiderül, hogy a halott lány, Riina, észt nemzetiségű volt, és részt vett azt észt ellenállási mozgalomban. Ezért aztán Bogdán hadnagyot különösen szorítja az idő, mivel valószínű, hogy a magyar elhárítás hamarosan átveszi az ügyet.

Bár az előző kötetnél kissé megakadást éreztem, ez a könyv megint remekre sikeredett. Nagyon tetszett Irina szála, a fiatal szovjet rendőrnő szemszögéből bepillantást nyerhetünk az akkori szovjet emberek gondolkodásmódjába és Szovjetúnióban zajló élet specialitásaiba. Irina először idegenkedik az új élményektől, de hamarosan ő is örömét leli abban, hogy Magyarországon, ami bár a szovjet barakk része, szabadabb az élet. Van coca-cola és farmernadrág, lehet csinos ruhákat vásárolni és talán az emberek is nyitottabbak.

Dermesztő Balaton mind a korszellem és hangulat megidézése, mind a történet, mind Irina karaktere és Bogdán hadnagy szerethetősége miatt méltó befejezése a trilógiának. Van benne retró, Balaton, Budapest, nyomozás, izgalom, romantika. Aki még egyik könyvet se olvasta, ajánlom, szerezze is be mindhármat. Bár a nyomozásos sztorik mindig másról szólnak, de a történet és a karakterek akkor állnak össze, ha az első könyvvel kezdjük az olvasást. Remek program a szilveszteri hétvégére! BUÉK!


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 288

1981-ben, egy decemberi reggelen három lékhorgász egy halott lányt talál a Balaton jegébe fagyva. Az áldozatról hamar kiderül, hogy az Aeroflot szovjet légitársaság budapesti irodájában dolgozott. Mivel Adorján Mátét az új magyarországi Interpol-iroda megnyitásának az előkészületei foglalják le, a kollégája, Bogdán főhadnagy vezeti, aki – nem kis bosszúságára – segítőtársat is kap Moszkából, Irina Grigorenko őrnagy személyében. Bogdán nem hivatalosan beavatja az ügy részleteibe a barátait, Mátét és a pszichiáter Lendvay Laurát, aki ezúttal az áldozat pszichológiai profiljának a megalkotásával segít az indíték felderítésében. Vajon azért ölték meg, mert kábítószer-fogyasztó volt? Vagy a családja múltjában rejlő titok miatt? Netán valami egészen más áll a háttérben?

Tags: balatoni nyomozás, Dermesztő Balaton, general press kiadó, krimi, retró, retró krimi, romantika, Zajácz D. Zoltán

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + 3 =

0 shares

Archívum

Címkék