MICHAEL HARVEY: Brighton

„Azért jöttél vissza, hogy eltemesd a múltadat… Az a helyzet, hogy ahhoz előbb meg kell ölnöd.”

Kevin Pearce – a baseballsztár, a mintadiák, Brighton büszkesége – tizenöt éves volt, amikor a nagybátyja kocsijának hátsó ülésén elhagyta a várost. A haverjával, Bobby Scalesszel épp förtelmes erőszakot követtek el, amelyről azt gondolták, hogy minden okuk megvolt rá. Kevin nem akart kibújni a felelősség alól, mégis muszáj volt neki. Bobby majd ott marad, hogy elvigye a balhét, Kevin jövője fényesebb lesz, mint valaha. Legalábbis így kellett volna működnie a dolognak. Csakhogy Brightonban a dolgok sohasem úgy működnek, ahogy kellene.

Huszonhét évvel később Kevin Pulitzer-díjas újságíró a Boston Globe-nál. Sohasem tért vissza szülővárosába, mert kerülte a családját, és különösen Bobby Scalest. Aztán megtudja, hogy régi barátja egy helybeli sorozatgyilkosság elsőszámú gyanúsítottja. Kevin egyszeriben hazafelé tart – hogy megvédje a barátját és kettejük titkát. Ahhoz, hogy erről a történetről végig tudósíthasson, és megvédelmezhesse a szeretteit, nem csupán egy ravasz, minden hájjal megkent gyilkossal kell szembenéznie, hanem a saját megvesztegetett lelkiismeretével is.

A Brighton, ez a lehengerlő thriller lebilincselő és elégikus stílusban tárja fel a megszegett ígéreteket, a ki nem egyenlített adósságokat és a régi csorbák kiköszörülését… kerül, amibe kerül.

A történet 1971-ben kezdődik, az amerikai Brightonban, Kevin Pearce és Bobby Scales találkozásával. 4 évvel később már a két fiú összebarátkozott, mindketten sportolnak, mindkettőnek nehéz  családi háttérrel kell megküzdenie. Egy ember van csupán, aki igazán foglalkozik velük: Kevin nagymamája.

Egy nap azonban történik egy szörnyűség, mely gyökerestül megváltoztatja mindkettőjük életét: Kevin elhagyja a várost, később oknyomozó riporterként a karrierje felfelé ível, és egy gyönyörű nővel osztja meg mindennapjait. Míg Bobby Brightonban marad és illegális tevékenységek vezetőjeként él.

Ám közel 25 év után Kevin visszatér a városba, részben, hogy megvédje barátját egy letartóztatástól, részben, hogy megóvja egykori titkukat, mely mindkettőjük életére rányomta bélyegét.

A történet az elejétől kezdve tele van olyan feszültséget keltő mozzanatokkal, melyeket nem tudok igazából megmagyarázni, egyszerűen csak adnak egy olyan hangulatot a könyvnek, amitől borsódzik a hátam. Ez a hangulat a regény második részében, amikor már 2002-öt írunk, átvált inkább a nagyon is valóságos emberi gonoszságok megnyilvánulására: átverésre, hazudozásra, cselszövésre. A befejezés pedig ugyanolyan megdöbbentő, mint maga a történet.

“Bobby az ajtóhoz kísérte, és a fenti ablakból nézte, ahogy átmegy az utcán. A srác már felnőtt férfi volt, felnőttes szokásokkal, mint amilyen a gátlástalan hazudozás. De jól van ez így.”

Köszönöm a könyvet a GABO Kiadónak!

Tags: 2017, 4 csillag, brighton, gabo kiadó, krimi, michael harvey, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék