Amy Ewing Az Ékkő

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Oldalszám: 368 oldal
Megjelenés: 2016.

 

„Képzelj el egy olyan világot, ahol már születésed pillanatában el van rendelve a sorsod! Ha szerencsés vagy, az Ékkőbe születsz, ahol királyok és hercegek élnek hatalmas fényűzésben. Ha nem vagy a sors kegyeltje, a Lápon, a legszegényebb negyedben tengetheted a mindennapjaidat. És bár van kiút a nyomorból, de nagy áldozatokkal jár.
Violet Lasting a Lápon született és nevelkedett. Egy nap kiderül, hogy genetikailag alkalmas rá, hogy kihordja a királyi család utódját, így esélye nyílik egy új életre. A Tó Hercegnője aukción vásárolja meg őt azért, hogy Violet hozza világra leendő gyermekét. A lány ezzel belecsöppen az Ékkő világába, de hamarosan meg kell tapasztalnia a csillogó felszín alatt rejtőző sötét igazságot: a kegyetlenség és az intrika a mindennapok része. Amikor azonban egy tiltott szerelem mindent megváltoztat, Violet belekapaszkodik egy jobb élet reményébe. A szerelméért viszont kockáztatnia kell, és vállalnia a veszélyt, amely nagyobb árat kíván tőle, mint eddig bármi.”

 

A borító szerintem szép lett, az eredetivel megegyező. Szeretem az egyszerű, ugyanakkor figyelemfelkeltő dolgokat és ez a fedőlap pont ilyen. Arról nem is beszélve, hogy engem teljesen meg lehet venni azzal, ha az eredeti borító kerül a magyar változatra is. (Persze, csak ha ízléses 🙂 )

A könyvet először kétkedve olvastam, nem tetszett, hogy sok volt a hasonlóság (itt nem a műfajra gondolok, hanem a rengeteg, szinte megegyező mozzanatra, tényre) Az éhezők viadala című könyvvel. Aztán szerencsére ez megszűnt és egy egészen új témát fedezhettünk fel.

Mégpedig:  a királyi családok utódaival, genetikai rendellenesség miatt, csak a társadalmi ranglétra legalján élő lányok nagy része marad csak állapotos. Ezért egy egészen különös népesség alakul ki, amit senki nem kultivál, és ez eleve egyfajta alapfeszültséget szül. A terhességre felkészített fiatal „nőket” („helyetteseket”) aukción vásárolják meg az uralkodó osztály hölgyeményei. Egy feladatuk van: megszülni egy csecsemőt. Jobb esetben szép ruhákért, finom ételekért, bálokért, luxus körülményekért.

Tulajdonképpen egy rabszolgatartó társadalmat ismerhettünk meg a történet által,  egy modern, elit köntösbe bújtatva, ahol nem számít a lány, aki terhes, csak a baba tökéletes legyen, az elvárásoknak megfelelő.

Nagyon sok titok derül ki a „helyettes” intézményéről ill. az Ékkő világáról, ahogy Violet, a főszereplő egyre inkább belelát, egyre többet megtud a háttérben folyó eseményekről, az előkelő társaság céljairól, az álarcaik mögött levő valódi énjükről, titkaikról, ármánykodásaikról.

Úgy érzem a könyv egyfajta bevezető volt ( a sorozat első részeként), hogy bepillantást nyerhessünk ebbe a világba.

A szerző igen érdekes, a végletekig felépített, minden részletre kiterjedő, utópisztikus társadalmat tárt elénk.

Ugyan egy fordulattal zárta a történetet az írónő, azonban ami leginkább fontos volt a sztoriban az a rengeteg talány, amikből jelenleg csak egy kis kóstolót kaptunk, és szerintem a későbbiekben fogunk teljesen elmerülni a rejtélyekben. Amit én izgatottan várok. 🙂

 

 

 

Amy Ewing Az Ékkő

9.5

Borító

9.5/10

Író

10.0/10

Történet

9.0/10

Karakterek

9.0/10

Kiszámíthatatlanság

10.0/10
Tags: amy ewing, az ékkő, könyv, könyvkritika, könyvmoly, olvasás, vélemény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tizenöt =

0 shares

Archívum

Címkék