VERONICA HENRY: Családi recept

Veronica Henry: Az élet vidéken című regénye nagy favorit volt számomra. Azóta kerestem az írőnő többi regényét, mert nagyon jó volt belemerülni az általa alkotott világba. Végre sikerült hozzájutnom egy másik könyvéhez, így örömmel vetettem bele magam az elolvasásába.

A Családi recept főszereplője Laura, egy középkorú nő, akinek az élete a családja körül forog. Két lányával és a férjével Bath-ban élnek, egy csodálatos kertes házban, amelyet nagyon szeret és aminek generációk óta a családjáé. A telken lévő kisebbik házban él a nagymamája is, Jilly, vagy ahogy Laura hívja, Kanga, akivel a nőnek nagyon szoros a kapcsolata. A nyitójelenetben épp Laura kisebbik lányának búcsúpartija zajlik, aki másnap indul az egyetemre. A nőnek ez különösen nehéz, mivel Willow kiskora óta súlyos asztmával küzd, így nagyon félti a lányát. Miután elviszik a lányukat az egyetemre, a hazafelé úton egy véletlen során kiderül, hogy Laurát megcsalta a férje. A nő világa teljesen összeomlik. Ráadásul azáltal, hogy a lányai kirepültek a családi fészekből, még elfoglaltsága sincs. Nem tudja, mitévő legyen. Megbocsásson a férjének vagy kezdjen új életet? Azt mindenestre tudja, hogy bevételre van szüksége. Így úgy dönt, hogy felújítja a két emeleti padlásszobát, hogy ki tudja adni őket vendégeknek.

A történet két idősíkon halad. Laura napjainkban játszódó élete mellett megismerjük nagyanyja, Jilly történetét is, aki a háborúban beleszeretett egy fiúba, aki elment katonának, és míg ő kiszökött a randira, a várost ért bombázásban meghaltak a szülei. A tragédián nem mindennapi barátnője Ivy segítette túl, akivel ezáltal egy életre szóló szövetség alakult ki köztük. Ezekből a részekből megismerjük a háború borzalmait, az újrakezdés és talpraállás nehézségeit, valamint a barátok erejét.

Laura úgy dönt, hogy a saját lábára áll, és nemcsak szobákat fog kiadni, hanem saját vállalkozásba is kezd. Jelentkezik a helyi piacra, ahol házi készítésű befőttjeit, lekvárjait és chutney-ait árulja, amelyek még a dédnagyanyja recepteskönyvéből valók. Laura mindenhol sikert arat, ráadásul egy jóképű férfi is szeretné levenni a lábáról. Azt még sokáig nem tudja, mit kezdjen a férjével, mígnem egy tragédia mindent megváltoztat.

Összességében nem varázsolt el annyira ez a regény, mint Az élet vidéken, de ez egy olyan könyv, amely garantáltan kellemes kikapcsolódást ígér egy nyaralás alatt vagy hűvös nyári estén egy pohár limonádé mellett. Egy szerethető történet a család és szeretetet erejéről, valamint arról, hogy ahol van befejezés ott mindig van kezdet is.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 360
Fordította: Pejkov Boján

Laura számára a családja a legfontosabb: az otthonát a gyermekei nevetése és a készülő finomságok illata tölti be. Így aztán aggódva várja, hogy a lányai kirepüljenek a családi fészekből. Amikor pedig a házassága is válságba kerül, az asszony lába alól végleg kicsúszik a talaj. Kedvenc hobbijában, a főzésben lel vigaszra: a nagymamája második világháborúból megmaradt receptkönyvét kezdi tanulmányozni. Házias fogásaival és zseniális lekvárjaival már eddig is kisebb hírnévre tett szert a környéken, a receptgyűjtemény hatására azonban olyan ötlete támad, amely óriási sikert és egy új életcélt jelenthet számára. De vajon mindez elegendő ahhoz, hogy újra megtalálja önmagát és a megbocsátáshoz vezető utat?

Tags: 2019, Családi recept, családi történet, general press kft., háborús, romantikus, Veronica Henry

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =

0 shares

Archívum

Címkék