BRIDGET COLLINS: A Könyvkötő

A 21. Század Kiadó minden KULT könyvéért rajongok, ezért nem volt kérdés számomra, hogy Bridget Collins: A Könyvkötő című regényét is elolvasom. A borító gyönyörűre sikeredett, így nagy várakozásokkal vetettem bele magam az olvasásba.

A könyv 3 részből áll, amelyek a végén egy nagy egésszé állnak össze, viszont az első rész olyan váratlanul és hirtelen maradt abba, hogy nem is értettem, most mi is történik. A történet nagyjából a 19. században játszódhat, ugyan nem tudjuk pontosan, hogy hol, de a körülményekből Angliára tippelünk. A könyv főszereplője Emmett, egy gazdálkodó fia, akit valamilyen furcsa betegség teljesen levesz a lábáról, lehetetlenné téve, hogy átvegye apjától a családi farm vezetését. Ezért amikor megkeresi őket egy könyvkötő, hogy segédjének fogadja a fiút, a szülők inkább megkönnyebbüléssel, mint nehéz szívvel adják szolgálatba a gyereküket.

Megmondom őszintén a könyv magyar fordítása eléggé félrevitt. Az angol The Binding kifejezés sokkal inkább visszaadja a könyv és a történet lényegét, mint a könyvkötés szó. Én egész sokáig abban a hitben voltam, hogy Emmett egy sima könyvkötő szolgálatába szegődött, nem pedig egyfajta mágikus képességekkel bíró asszony segédjének állt. De a végére kiderül az igazság, a könyvkötés, azaz kötés nem más, minthogy a kötők kiszedik az emberekből a rossz vagy akár jó emlékeket, ezeket beleteszik egy könyvbe, így az illető számára olyan lesz, mintha meg sem történt volna.

A könyvkötés mestersége mellett a regény másik és talán még inkább hangsúlyos része, Emmett és Lucien szerelméről szól, egy tiltott viszony nehézségeiről. Mivel engem az LMBTQ irodalom nem visz el, ezért nekem ebbe a részébe nehéz volt beleélnem magam. Maga a kötés mestersége egyébként érdekes, és elég sokrétű morális kérdéseket vet fel, emellett elég komolyan vissza is lehet élni vele, ami meg is történik a könyvben.

Összességében én egy teljesen más történetet vártam ettől a könyvtől. Nem vitt el sem az irodalmi része, sem a sztorija, bár ebben a gótikus fantasy vonalban lettek volna lehetőségek, de ennek ellenére sokakkal ellentétben én nem lettem Könyvkötő-rajongó. Ez az első és remélem egyben az utolsó KULT könyv, ami nekem nem tetszett.


Kiadó: 21.Század
Kiadás éve: 2021
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Oldalak száma: 500

Képzeld ​el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat.
Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet.
Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot.
Örökre.

Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot.

Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is.

A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak.

Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.

A Könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.

 

Tags: 2021, 21.század kiadó, a könyvkötő, angolszász, bridget collins, fantasy, kult könyvek, szépirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék