BRIGITTE HAMANN: Erzsébet királyné

Insta sztoriban kérdeztem anno, hogy érdekelne-e titeket Brigitte Hamann: Erzsébet királyné című könyve, és mivel a többség igennel szavazott, ezért örömmel írok róla kritikát, vagyis inkább ajánlót. Januárban döntöttem el, hogy elolvasom ezt a történelmi regényt, amely sokak szerint a legpontosabb életrajzi írás Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, becenevén  Sisiről.

Erzsébet személye iránti érdeklődésem gyökere – ahogy szerintem sokunké – a tévében évtizedek óta játszott, Ernst Marischka által rendezett minisorozat, amelyben Romy Schneider alakítja a császárnét. Később, ahogy elkezdtem történelmi könyveket olvasni a témában, hamar kiderült, hogy az ötvenes években gyártott filmsorozat a történet szirupos-fogyasztható-megható részeit emelte ki, és mondjuk úgy, nyomokban tartalmazott valódi történelmi tényeket is. Így amikor számos, e témában írt könyv és cikk elolvasása után megláttam a karácsonyi műsorajánlók között, hogy új Sisi sorozat készült, ezúttal helyesen egy s betűvel írva, úgy gondoltam, hátha sikerült kicsit valósághűbbre igazítani a forgatókönyvet, és ennek reményében néztem végig a téli szabadság alatt.

Annyira felháborított ez az új sorozat, hogy emiatt olvastam el Brigitte Hamann könyvét, amely a leghitelesebb információkat tartalmazza a témában, mivel a történész végzettségű szerző korabeli levelezések, naplórészletek és beszámolók alapján írta meg. Ez a történelmi regény végül minden várakozásomat felülmúlta. Tényleg bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné valódi élete. (Ellenben ezzel az új filmsorozattal nem büntetnék senkit, mert a valósághoz tényleg semmi köze nincsen, és még bugyuta is.)

Brigitte Hamann regénye nemcsak azért remek, mert azt valóban Sisi kortársainak személyes beszámolói alapján írta meg, hanem azért is, mert a szerző bámulatos érzékenységgel nyúlt a témához, amit ráadásul szépirodalmi igényességgel vetett papírra. De ne gondoljuk azt, hogy az írónő elfogult lenne. Őszintén tárja elénk Erzsébet királyné rendkívül összetett személyiségét, annak minden pozitívumával és árnyoldalával együtt. Így ez a könyv semmiképp sem minősül holmi szirupos Sisit éltető dicshimnusznak, sokkal inkább egy kiváló érzékkel megírt jellemrajznak, amelynek minden sorát élvezet olvasni, még úgy is, hogy Erzsébet élete korántsem volt tragédiáktól mentes. A történelem iránt érdeklődőknek pedig szintén kincsesbánya lehet, hiszen Brigitte Hamann, szakmájának köszönhetően alapos részletességgel tárja elénk a korabeli történelmi-politikai helyzetet, amely tovább növeli a hitelességet.

Ez az életrajz egy olyan asszonyról szól, aki nem volt hajlandó rangjához illően viselkedni. Büszkén és sikeresen akarta megvalósítani önmagát, holott az „önmegvalósítás” jelszavát csak a huszadik század nőmozgalmai tűzték ki zászlajukra.”

Mindenkinek ajánlom tehát ezt a könyvet, akit érdekel Erzsébet királyné élete.  De ne holmi száraz történelmi írásra számítsunk, hanem egy olvasmányos, gyönyörű nyelvezettel megírt regényre, amely nemcsak a tényekről és eseményekről számol be, hanem a lelki vonatkozásokat is elénk tárja. Azoknak is érdekes lehet, akik már sokat olvastak Sisiről, de vannak még fehér foltok, a több mint 600 oldalas könyvben garantáltan minden kérdésre választ találnak.


Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2019
Fordította: Kajtár Mária
Oldalak száma: 637

„A ​császárné a legszebb asszony a világon” – írja gyámfia lelkes szavai alapján Széchenyi a naplójába, egy másik helyen pedig asszonyi angyalnak nevezi, aki a magyarság érdekeiért még felséges férjével is hajlandó szembeszállni. Ez a két dolog, a csodálatos szépség és az őszinte magyarbarátság magyarázza, miért volt I. Ferenc József szomorú sorsú feleségének mindig is kultusza Magyarországon. Brigitte Hamann, a jeles osztrák történész nem mindennapi feladatra vállalkozott, amikor e legendák övezte királyné életsorsának hiteles bemutatását tűzte ki céljául. Hamann nem idealizálja hősnőjét, nem csak az elragadtatás szavait ismeri, nem próbálja meg leplezni Erzsébet nehezen kezelhető tulajdonságait sem. Könyvéből megismerhetjük ezt az egész életében szabadságvágytól fűtött, az udvari etikett börtönében inkább csak vergődő asszonyt, hatalmas képzeletvilágáról árulkodó költészetét, tudásszomját, s egyszersmind képet kapunk a XIX. század második felének társasági (és társadalmi) életéről, szépségápolási és gyermeknevelési praktikáiról, politikai mozgalmairól, a Monarchia boldog békeéveiről, valamint Erzsébetnek a magyar kiegyezésben játszott valóban jelentős szerepéről. A kötet érdekes portrét rajzol egy nem mindennapi egyéniségről a gondtalan bajorországi gyermekkortól a fényes bécsi napokon, a budai koronázás pompáján és a királyné nyugtalan világkóborlásain át egészen meggyilkolásáig.

 

Tags: 2019, brigitte hamann, erzsébet királyné, európa könyvkiadó, szépirodalom, történelem, történelmi regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 2 =

0 shares

Archívum

Címkék