BRIGITTE RIEBE: A boszorkány és a herceg

Ha valaki jó történelmi kalandregényt szeretne olvasni, annak biztos ismerősen cseng Brigitte Riebe neve. Az írónő ugyanis garanciát jelent arra, hogy fordulatos, izgalmas könyvet olvassunk, ami valamelyik régi korba kalauzol el minket. Én már jó pár könyvét olvastam, és egyikben sem csalódtam. A boszorkány és a herceg sem kivétel.

A regény a XV. századi Innsbruck-ban játszódik. Tulajdonképpeni főszereplője Lena, egy fiatal lány, aki a tiroli főherceg, Zsigmond udvarába szegődik el valamilyen titokzatos oknál fogva. Els, a lány nagynénje kifejezetten ellenzi a dolgot, de Lenát semmi sem tarthatja vissza. A könyv rendkívül sok szereplőt mozgat, és részben az udvarban, részben pedig Innsbruck városában játszódik. Megismerjük a „boszorkányokat”, azaz Lena családjának női tagjait, és a barátnőiket, akik valójában gyógyító asszonyok, akik a három Örökkévalót, azaz a három női szentet tisztelik. Vannak köztük bábák, jósnők, halottmosók és látók is, egyszóval tudó asszonyok, akiket az emberek mindig csak addig kedvelnek, ameddig a hasznukra vannak.

A fő konfliktusforrást Lena távozása az udvarba, valamint Heinrich Kramer, az elvakult szerzetes Innsbruck-ba való érkezése jelenti, akit a pápa inkvizítornak nevezett ki, és aki megszállottan igyekszik megtisztítani a várost a „bűn”-től.

Ezalatt az udvarba megérkezik Zsigmond herceg fiatal felesége, Katalin. A herceg korábbi szeretője, Anna von Spiess nem nézi jó szemmel a frigyet, és szó szerint bármit elkövet annak érdekében, hogy visszaszerezze a férfit. Lena a hercegi pár szakácsnője lesz, és belekeverik az udvari intrikák szövevényes hálójába, míg végül börtönben találja magát boszorkányság és gyilkosság vádjával.

Ármány és szerelem, hit és őrület, gyilkosság és szenvedély keveredik ebben a történetben, ahol a szereplők olyan élethűen lettek megalkotva, hogy Anna von Spiess asszonyt sokszor személyesen rángattam volna meg olvasás közben. Nem tagadom, teljesen bevonódtam.

A könyv gyorsan és könnyen olvasható, tökéletes kikapcsolódás jéghideg estékre. Már csak azért is pörgetjük a lapokat, mert a történet rendkívül izgalmas. Az pedig kifejezetten tetszett, hogy a regény tele van valós szereplőkkel, és maga az Innsbruck-i boszorkányüldözés is megtörtént esemény.

Mondjuk ez a regény számomra kevésbé magával ragadó, mint a személyes kedvencem az írónőtől, A holdistennő, amelynek igazán egyedi a hangulata. Bár lehet csak azért, mert az ókori Egyiptomban játszódik. Azt is ajánlom elolvasni.

A boszorkány és a hercegben egyébként az külön tetszett, hogy az írónő nem szégyellte az intim pillanatok részletes taglalását, ami véleményem szerint egy boszorkányos könyvből nem hiányozhat. Szóval szenvedély és izgalom minden mennyiségben. Garantáltan átforrósítja a hideg téli napokat!


Kiadás éve: 2015
Kiadó: General Press
Oldalak száma: 472
Fordította: B. Szabó Károly

Egy ​fagyos téli reggelen a fiatal Lenát majdnem halálra gázolja a tiroli főherceg, Zsigmond szánja. A lányt egy titok űzte-hajtotta hajnalban az út szélére, egy olyan titok, amely lassan megmérgezi a lelkét, és amelyre magyarázatot csak a hercegtől kaphat. A sors furcsa játéka folytán Lenának sikerül elszegődnie szakácsnőnek Zsigmond udvarába. A tehetséges lány ízletes főztjével hamar elnyeri a herceg és a felesége kegyét, ám miközben egyre közelebb kerül az őt kínzó rejtély megoldásához, észrevétlenül belegabalyodik az udvari hazugságok és ármányok kusza hálójába.
A herceg egykori szeretője mindenáron vissza akarja szerezni Zsigmondot, és célja elérése érdekében mindenkin átgázol. Az intrikákban járatlan Lena is áldozatául esik: nemcsak boszorkánysággal vádolják meg, de azzal is, hogy merényletet akart elkövetni a hercegi pár ellen. Vajon be tudja bizonyítani az ártatlanságát, miközben Innsbruckot lassan maga alá temeti a boszorkányüldözés őrülete…?

A boszorkány és a herceg a középkor egyik legsötétebb eseménysorozatát, a boszorkányüldözéseket idézi meg érdekfeszítően. Brigitte Riebe (A holdistennő, Assisi menyasszonya) újabb regénye titkokról, intrikákról, összeesküvésről és a mindent legyőző szerelemről mesél.

 

Tags: 2015, a boszorkány és a herceg, brigitte riebe, general press kiadó, kalandregény, romantikus, történelmi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 3 =

0 shares

Archívum

Címkék