SZASZKÓ GABRIELLA: Maradj ​velem (Pennington-testvérek 1.)

Az a megtiszteltetés ért, hogy Szaszkó Gabriella írónő megkeresett, hogy elolvasnám – e Maradj velem ill. Beszélj hozzám című könyveit. Én örömmel tettem eleget a felkérésnek.

A történet egy szörnyű tragédiával kezdődik: David, a főszereplő, bátyja öngyilkosságot követett el. David tisztában van vele, hogy testvérét, Christ, milyen traumák, milyen borzalmak jutatták oda, hogy elkövesse ezt a tettet. Ezért David eldönti, hogy megírja kettejük gyermekkorát, ezzel is feldolgozván azt a lelki és testi terrort, melyet el kellett szenvedniük. Ahogy elkezd írni, a regény cselekménye tulajdonképpen „kettéválik”, két különböző történetet ismerünk meg: egyrészt a testvérek kegyetlen múltját, másrészt a jelent, melyben David életében felbukkan Chris volt menyasszonya, Amy. David és Amy a maguk különös módján gyászolnak és próbálják feldolgozni a történteket, miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Nagyon tetszett a témaválasztás, a családon belüli erőszak kérdésköre. Úgy gondolom, hogy Szaszkó Gabriella tökéletesen eltalálta a kegyetlen, bántalmazó karaktert, aki gyűlöli az életét, és ezt a fiain vezeti le. Annyira gonosz és brutális módon, hogy teljesen letaglózott minden egyes párbeszéd, minden egyes cselekedet. Az pedig, hogy ez a lelki ill.testi terror hogyan épült be szépen lassan David és Chris személyiségében, milyen károkat okozott a pszichéjükben, és hogyan tette tönkre életük nagy részét borzalmas volt olvasni.

Ami viszont nem tetszett, az Amy jelleme és viselkedése volt. Unszimpatikus volt számomra, és erősen befolyásolta az elbeszélés jelen idejű részeit, amikből sok bekezdést miatta nem szerettem. Kíváncsi vagyok A Beszélj hozzám című műre, ugyanis abban a műben majd Amy szemszögéből ismerhetjük meg a történteket, és úgy gondolom vagy inkább remélem, hogy minden most unszimpatikusnak vélt cselekedete magyarázatra fog találni.

Összefoglalván: egy jó keretben olvashattunk egy még jobb történetet. Egy rendkívül fontos témában a szereplők jelleme remekül ki volt dolgozva. Sajnos az egyik főszereplő viselkedése, ill. személyisége számomra sokat rontott az elbeszélésen, kevésbé tudtam beleélni magam azokba a jelenetekbe, amiknek részese volt. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom ezt a regényt, hiszen egy jól megírt olvasmánnyal leszünk gazdagabbak általa.

„Csodálkoztam, hogy ennyi fájdalmat elbír az emberi test.”


Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalak száma: 416 oldal

David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt.
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz…
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik?
Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?

 

Tags: 2016, 4 csillag, dream válogatás, kortárs, maradj velem, maxim könyvkiadó, pennington testvérek, szaszkó gabriella

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =

0 shares

Archívum

Címkék