DENNIS LEHANE: Az éjszaka törvénye

Kiadó: Agave Könyvek

Oldalszám: 384 oldal

Megjelenés: 2017.

„Joe Coughlin, Boston rendőrkapitányának legkisebb fia tolvajként bontogatja szárnyait. Egy balul elsült kaszinórablás közben megismerkedik Emma Goulddal, találkozásuk pedig örökre megváltoztatja az életét. Hamarosan a saját bőrén kénytelen megtapasztalni, mit is jelent valójában az éjszaka törvénye, és milyen árat kell fizetnie azért, ha életben akar maradni az alvilágban. Joe-nak vág az esze, ami bűnözői körökben ritka adottság, ezért szédületes gyorsasággal kapaszkodik egyre magasabbra a szervezett bűnözés ranglétráján, ám a sorsát így sem kerülheti el.
Dennis Lehane regénye egyszerre kalandos és lírai utazás a húszas-harmincas évek Amerikájába, egy mára legendássá vált, letűnt korszak mélyére, amelyben virágzott a szeszcsempészet, a bűnözőket hősként tisztelték, és a gyarlóság az ország nemzeti erényének számított. A könyvből Ben Affleck rendezett nagy sikerű filmet 2017-ben, aminek ráadásul ő a főszereplője is Siena Miller, Zoe Saldana, Scott Eastwood, Brendan Gleeson és Chris Cooper mellett.”


Nagyon nehezen indult a “kapcsolatunk” Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye című könyvével. Egyszerűen nem ment az olvasása. Mind az író stílusa, mind ez a gengszteres műfaj új volt nekem, ugyanakkor nagyon érdekelt a regény témája.

Amerikában járunk a húszas-harmincas évek idején. Virágzik a szeszcsempészet, a gengszterek a városok megbecsült polgárai. Ebben az időszakban ismerkedünk meg Joe Coughlin-nal, aki Boston rendőrkapitányának legkisebb fia. Joe magát törvényen kívülinek tartja, kisebb rablásokat, betöréseket követ el háromtagú bandájával. Egy ilyen eset kapcsán találkozik Emma Goulddal. Teljesen elvarázsolja a lány. Az sem tartja vissza a kapcsolattól, hogy a nő egy befolyásos, nagyhatalmú gengszter, Albert White szeretője. Joe teljesen magánkívül van a viszonytól, egyre többet hibázik, míg végül valaki feldobja, és bezárják. A börtönben ismerkedik meg Maso Pescatore-val, aki az olasz maffia egyik feje. Joe a szabadulása után elkezd neki dolgozni: Tampában kell megerősítenie a szervezet jelenlétét. Évek telnek el, Joseph leleményességének és éles eszének köszönhetően tökéletesen kiépíti a maga kis világát. Ekkor felgyorsul a regény cselekménye, fordulatos és izgalmas lesz. Felpörögnek az események, és végre megkapom “A keresztapás feelinget”, amire vágytam a művel kapcsolatban.

Ekkor tapasztaltam meg leginkább, hogy Dennis Lehane mennyire jó író, amit alátámasztott az is, hogy hiába volt eleinte más elképzelésem, elvárásom az elbeszéléssel kapcsolatban, az író szavai nem engedtek el még azoknál a jeleneteknél sem, amik nem tetszettek annyira, még akkor is folyamatosan a fejemben motoszkált a történet.

Ajánlom azoknak az olvasóknak, akiket érdekel Amerika történelmének ezen időszaka, és még soha nem olvastak maffiás történetet. Véleményem szerint meg fogják szeretni ezt a műfajt, de a szerzőt pedig mindenképp.

Feltétlenül olvassátok végig a könyvet!

Graciela és Joe

– Nincs semmi bajom a nemes lelkű emberekkel, de úgy vettem észre, ritkán élnek tovább negyven évnél.

– Akárcsak a gengszterek.

– Ez igaz, de mi jobb éttermekbe járunk.

Maso Pescatore és Joe

– (…) Azt akarom, hogy vedd át az üzletet odalent.

-De Tampát Lou Ormino irányítja.

-Lou úgy fog dönteni, hogy nem hiányzik neki ez az egész cirkusz.

-Mikor fog így dönteni?

-Nagyjából tíz perccel az érkezésed előtt.

 

Köszönöm szépen a könyvet az Agave Könyvek Kiadónak!

Tags: agave könyvek kiadó kft., az éjszaka törvénye, dennis lehane, edeskiskonyvkritikak, könyv, könyvkritika, könyvmoly, vélemény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + négy =

0 shares

Archívum

Címkék