Jane Harper: Aszály

„Ki ​ölte meg valójában a Hadler családot?

Luke Hadler előbb a feleségével és fiával végez, aztán önmagával is. Kiewarra farmerközössége napi szinten szembesül élet-halál kérdésekkel. Ha valaki egy ilyen helyzetben megtörik, hát…

Miután Aaron Falk szövetségi ügynök visszatér Kiewarrába a temetésre, kénytelen szembenézni azokkal az emberekkel, akik húsz évvel korábban kivetették maguk közül. Amikor azonban bevonják a nyomozásba, hamar elkezd kételkedni abban, hogy Luke volt az, aki végzett a családjával.

Miközben egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, felszakadnak egyes régi sebek, és újak is keletkeznek. Falk és gyerekkori barátja, Luke ugyanis osztozott egy titkon. Egy titkon, amiről Falk azt hitte, már rég a múlté. Egy titkon, amit Luke halála lassan a felszínre hoz.

Jane Harper tizenhárom évig dolgozott újságíróként Angliában és Ausztráliában. Jelenleg Melbourne-ben él, és többek között a Herald Sun című napilapba ír. Az Aszály az első regénye, amelyet több mint húsz nyelvre fordítottak le, a megfilmesítés jogait pedig Reese Witherspoon vásárolta meg.”

Valamelyik nap nézegettem a moly.hu-t, és észrevettem, hogy Jane Harper: Aszály című alkotását nagyon jónak értékelték az olvasók. Azon gondolkodtam, hogy én miért nem olvastam el eddig ezt a könyvet, úgyhogy gyorsan be is pótoltam ezt a hiányosságot.

Valószínűleg ezek után túl nagy elvárással viseltettem a regény iránt, mert csalódás volt számomra.

A történet szerint Aaron Falk szövetségi ügynök visszatér gyerekkora helyszínére, Kiewarrába, barátja, Luke temetésére. Luke, minden jel szerint végzett feleségével és kiskorú gyermekével, majd önmaga ellen fordította puskáját. Aaron 20 éve nem volt a városban, akkor az apjával együtt inkább elhagyták a közösséget, minthogy nap, mint nap szembe kelljen nézniük a lakosok vádló tekintetével. Ugyanis 20 éve Falk egyik barátja, a nyomozás szerint, öngyilkos lett, de egy papírfecni miatt mindenki az akkor 16 éves fiút vádolta a lány haláláért. Amikor pedig az ügynök visszatért, a helyiek viselkedését, a férfival szemben, még mindig a múltban történtek határozták meg. Aaron egy szívességet teljesítve kénytelen maradni Kiewarrában. Így kezdődik meg egykori barátjának, Luke ügyének ismételt felderítése, miközben a múlt egyre jobban kísérti minden lépését.

Ezáltal két eset megoldását figyelhettük meg a könyvben. Mindkettő kutatás nagyon nehezen haladt, kicsit úgy éreztem, hogy körülbelül a mű feléig minden próbálkozás hiábavaló, minden apró kis “nyom” csak a véletlen műve, és ahogy a szereplők, úgy a történet is egy helyben áll. Aztán a cselekmény hirtelen felgyorsul, teljesen véletlenül derülnek ki titkok, ennek ellenére mégis mindkét szál megoldása lapos lett.

Összefoglalván: a könyv első részét egyhangúnak találtam, hiába éltem át teljesen a szereplők feszültségét, mind a történtek, mind a pénztelenség, a forróság és az aszály miatt. A nyomozás előrehaladását nagyrészt a véletleneknek tulajdonítottam, a második szál kialakulása (a múltban történtek kiderítése) és annak megoldása kicsit még sablonos is volt. Sajnos ez a regény nem lett a kedvencem.

Tags: 2017, 3 csillag, aszály, gabo kiadó, jane harper, krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 7 =

0 shares

Archívum

Címkék