Nicolas Barreau: A nő mosolya (A véleményt egy nő és egy férfi szemszögéből is elolvashatjátok)

Ez egy rendhagyó véleményezés lesz, mert megkértem egy férfi ismerősömet, hogy Ő is írja le a véleményét a könyvvel kapcsolatban. Mégpedig azért, mert kevés férfi ír romantikus regényt, ahogy kevés férfi olvassa.

Kiadó: Park Könyvkiadó Kft.
Oldalszám: 288
Megjelenés: 2014.

„Aurélie története olyan, mint egy könnyű szuflé.” Weltbild Véletlenek pedig nincsenek! – vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha… Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte…”

 

A nő (Én) véleménye 🙂 :

Borító: az eredetivel megegyező. Nem utal konkrétan a könyv lényegére, Párizst, a szerelmet, a boldogságot fejezi ki, nekem ezért volt megkapó.

Mindig kíváncsi vagyok, amikor egy könyvnek egy férfi a szerzője…főleg, ha egy romantikusnak! Érdekes, hogy honnan tudja, hogy egy ilyen jellegű regénynél, mire van „szüksége” egy nőnek, mi az, amit esetleg elvár, és mitől válik a „gyengébbik nem” számára érdekessé a szerző írása, a stílusa vagy egyszerűen csak úgy gondolja, hogy ismerkedjünk meg a férfiak romantikus oldalával, a nézőpontjukkal?!

Az egészen biztos, hogy számomra érdekes élményt adott ez a könyv. Nem voltak benne nagy gondolatok a szerelemről, a szereplők inkább a tetteikkel fejezték ki érzéseiket, nem pedig oldalnyi hosszú monológokkal, gondolatokkal.

A műben felváltva beszélte el a történetet a két főszereplő Aurélie és André ( „A nő mosolyának” szerkesztője) Aurélie-vel nem nagyon szimpatizáltam, túlságosan rámenős volt. Szerepelt egy könyvben, és nincs is azzal gond, hogy megkérdezi az írót, hogy miért? De mindezt nagyon erőszakosan tette, és olyanokat képzelt bele szituációkba, amik nem feleltek meg a valóságnak (ezzel kapcsolatban minden elismerésem az íróé, mert Aurélie-n keresztül nagyon jól jellemezte a nők 90%-át. Amikor túlbonyolítjuk a dolgokat, napokat agyalunk azon, hogy ezt vajon miért mondta a férfi, mi a mögöttes tartalma 🙂 . Ha valami negatív dolog történik, a kiszemelt férfi nem úgy reagál szituációkra, ahogy mi szeretnénk, egyrészt elhessegetjük a negatív tartalmát, megmagyarázzuk, másrészt ha a férfi, valami teljesen nevetséges magyarázatot ad a félreértésre, egyből elhisszük. Sőt korholjuk magunkat, hogy egyáltalán eszünkbe jutott valami negatív magyarázat a viselkedésére. )

André egy hatalmas csalás által lesz a mű másik főszereplője. Tulajdonképpen ez a csalás a sztori fő motívuma, ill. az ebből fakadó félreértések egész sorozata. Az író a félreértések megoldásait vezeti végig a regényen, így halad előre a történetben, így alakul ki szerelem, megbántottság, csalódás, rafinéria.

Összefoglalván, nekem a regény azért volt érdekes, mert az író, egy erős túlzással mindennapi történetben 🙂 ,  tökéletesen eltalálta a nők jellemét, viselkedését. André viselkedése viszont teljesen meglepő volt, kicsit nehezemre is esett/esik elhinni. Mert ha elhinném, felmerülne a kérdés, lehet, hogy nő és férfi nem is különbözik annyira?

 

A férfi véleménye:

Kedves Könyvbarátok!

A tavalyi év során kedves ismerősöm azzal az ötlettel állt elő, hogy könyvkritikákkal szeretne foglalkozni. Kíváncsian vártam a folytatást, hogy ebben a mai rohanó világban van-e igény az ilyen jellegű internetes oldalakra. Nagy örömömre szolgált, hogy nem halt ki a könyv szeretete, függetlenül az olvasók életkorától.

Meglepetésként ért a felkérés, hogy egy romantikus könyveket író férfi regényéről mondjak véleményt.

Pár szóval leírnám gondolataimat, véleményemet a könyvről:

A nő mosolya című regény egy 21.századi love story, mely elkalauzol bennünket Párizs nyüzsgő forgatagába, megfűszerezve egy gasztronómiai utazással.

Ajánlom azoknak ezt a könyvet, akik szeretik a könnyű, olvasmányos, nem túl bonyolult cselekményt. A történet: egy megjelent könyv, egy szerelmes könyvszerkesztő, annak barátja, egy csinos étteremtulajdonos és barátnője körül bonyolódik.

Aurélie ( az étteremtulajdonos) egy hiszékeny, kedves, álmodozó hölgy, akit gyakran kihasználnak.

André (a szerkesztő) 30-40 év közötti egyedülálló férfi, akit édesanyja a mai napig kisfiaként kezel, bár a férfi erre nem túl vevő.

Úgy éreztem, mindkét főszereplő egy álomvilágban él és túlbonyolítja az életét.

Mentségemre legyen szólva az utóbbi 10 évben nem olvastam romantikus regényt, ezért nem nagyon van viszonyítási alapom a többi hasonló témájú olvasmányhoz képest.

Összefoglalva:  ez egy korhatár nélkül olvasható, kellemes, vasárnap délutáni könyv. Ajánlom mindenkinek, aki pihenni, kikapcsolódni vágyik.

Nicolas Barreau: A nő mosolya (A véleményt egy nő és egy férfi szemszögéből is elolvashatjátok)

7.8

Borító

9.0/10

Író

8.0/10

Történet

7.0/10

Karakterek

7.0/10

Kiszámíthatatlanság

8.0/10
Tags: a nő mosolya, az örökös, könyvmoly, nicolas barreau, olvasás, park könyvkiadó

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Kommentek

 1. Válasz

  Csak kiegészítésként: Nicolas Barreau egy írói álnév, Daniela Thiele német írónő áll mögötte. 🙂

   • Dalma
   • 2017-04-30
   Válasz

   Huhh, hát köszönöm szépen!Ezt nem tudtam! :/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =

0 shares

Archívum

Címkék