Géczi János-Likó Marcell : A Bunkerrajzoló – Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció (Apa-lánya vélemény)

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2015.

 

“Szétesik – helyreáll. Két egészen különleges szellem találkozik ebben a könyvben. Géczi János József Attila-díjas író, a máig legendás Vadnarancsok szerzője most a Vad Fruttik énekesének élettörténetét rakja újra, építi fel – darabokból, emléktöredékekből, szorongások és tripek elképesztően izgalmas sorozatából.

A Bunkerrajzoló nem Likó Marcell életrajza. Inkább egy fiatal fiú története, aki elmerül a reménytelenségben. A kábítószerek és a céltalanság örvénye mélyre sodorja, ám sorsa az, hogy megkapaszkodjon mégis, és lépjen mindig feljebb. A Bunkerrajzoló azt mutatja meg, tűélesen, hogy Marci a Géczi Jánossal folytatott beszélgetésekben hogyan éli meg, milyennek látja a múltját. Élet a halál előtt. Hol komikus, hol nagyon is drámai hangon – de elejétől a végéig az őszinte feltárulkozás átütő erejével.”

 

A véleményem:

Mint Vad Fruttik és Likó Marcell rajongó, teljesen ledöbbentem, hogy létezik ez a könyv. Valahogy a megjelenésekor más témában olvastam és teljesen elsiklottam felette. Természetesen, amikor rádöbbentem a bűnömre, mindenképpen el akartam olvasni.

Aztán belekezdtem. Nagyon nehezen rázódtam bele.

Folyamatosan az járt a fejemben, hogy én miért is szenvedek attól, hogy 18 éves koromban elváltak a szüleim, amikor más emberek ennél jóval keményebb dolgokat éltek át ennyi idős korukra. Nem is nagyon tudtam azonosulni a történettel, mert, amiket Marci elmesélt elképesztett.

A kezdeti sokk után, amiben a gyerekkoráról mesélt, már nevetni is tudtam az elbeszélés bizonyos részein (leginkább a drogok által kiváltott hatásokon derültem nagyokat 🙂 )

Ami nagyon tetszett a műben, egyrészt  az volt, hogy kiderült, hogy és miért született egy-két dal, másrészt, hogy Likó Marcell nem merült el teljesen a különböző drogok, gyógyszerek rengetegében, hanem kievickélt a partra, rálépett a „normális” útra, és ezáltal folyamatosan hallgathatjuk jobbnál jobb zenéit.

Azért még egy mondat: többek közt ajánlom ezt a könyvet, azoknak a fiataloknak, akik otthon mindent megkapnak (nem feltétlenül tárgyakat, inkább szeretet a szüleiktől, nagyszüleiktől, nyaralásokat, kirándulásokat, élményeket) , és mégsem becsülnek meg semmit sem.

 

Édesapám véleménye:

A bunkerrajzolót- Likó Marcell rendhagyó életrajzi kötetét tartjuk a kezünkben. Elfogult vagyok a művésszel szemben, mivel munkásságát (zenéjét, szövegét) elég jól ismerem és szeretem. Igaz, csak az utóbbi néhány évben fedeztem fel magamnak, lányom ajánlására 🙂

A művész úr, Marci kb.10 éves korától meséli el életét, a várpalotai lakótelep rengetegéből.  Elénk tárul családja: édesanyja, édesapja és nagyszülei. Visszaemlékszik a „kalandos” gyermekkorára, barátaira, az első szerelemre és a zenéhez fűződő viszonyára.

Negédes, kicsit szomorkás Magyarország elevenedik fel előttünk. Én ebben az időben huszonéves voltam és kicsit keserű szájízzel olvastam ezeket a történeteket, holott ez abban az időben természetesnek tűnt és az ember nem is gondolta volna, hogy létezik egy másik és szebb világ. Majd a rendszerváltás hatalmas fordulatot hozott mindenki életében.

Marci mélyen megveti édesapját alkoholizmusa, édesanyját párkapcsolati gondjai miatt, holott köztudott, és meg is jelenik a könyvben, hogy Ő is szenvedélybeteg volt. Nem értem, hogy miért bújik mások mögé, mert nem törvényszerű, hogy az embereknek a családi mintát követve erre az útra kell lépniük.

Minden tiszteletem és elismerésem azoké az embereké, köztük Likó Marcellé, akik felismerik, hogy egyedül nem tudnak kimászni, abból a mély gödörből, ahová a különböző szerek taszítják, és nem félnek segítséget kérni. Megpróbálnak változtatni és újból a való világ aktív tagjai lenni, és ezt a bódult, őrült világot elhagyni.

Nagyon szeretném, ha lenne folytatása ennek a kötetnek, mert kíváncsi vagyok az énekes további élettöredékeire.

 

Vad Fruttik: Kemikáliák (Forrás: Youtube)

 

 

Géczi János-Likó Marcell : A Bunkerrajzoló - Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció

0

Borító

0.0/10

Író

0.0/10

Történet

0.0/10

Karakterek

0.0/10

Kiszámíthatatlanság

0.0/10
Címkék: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =

0 shares

Archívum

Címkék