Mielőtt megismertelek (Könyv vagy film?)

A könyv

Jojo Moyes : Mielőtt megismertelek

Kiadó: CARTAPHILUS KIADÓI KFT.

Oldalak száma: 483 oldal

Kiadás éve: 2012.

“Louisa Clark elégedett az életével. Szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával együtt lakik. És talán még Patricket is szereti, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, Lou elvállalja egy harmincöt éves férfi gondozását, aki súlyos balesete után depressziósan és mogorván tölti a napjait. Will Traynor gyűlöli az életét. Hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínesnek tűnik. Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve sem találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és – pusztán a másik kedvéért – újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?”

Film:

Mielőtt megismertelek

színes, feliratos, amerikai dráma, 110 perc, 2016

Leírás
A szerelem gyakran ott talál rank, ahol a legkevésbé sem számítunk rá. Néha pedig olyan helyekre juttat el bennünket, amiről sosem gondoltuk volna, hogy valaha látni fogjuk.
Louisa “Lou” Clark (Clarke) egy különös házban él Anglia egyik vidéki részén. A 26 éves nőt mindenki kreatív különcnek ismeri, aki nem igazán tud mit kezdeni az életével és egyik állástól a másikig tengődik, hogy összetartó családját kisegítse.
Bár jellemzően optimista természet, hatalmas próbatétel elé állítja az élet, amikor elvállalja a legújabb munkáját. A helyi “kastélyban” kell gondját viselnie egy fiatal, gazdag bankárnak, Will Traynornek (Claflin) aki két évvel korábban egy baleset következtében kerekes székbe kényszerült és akinek az élete egy szempillantás alatt megváltozott. A régebben kalandvágyó Will mára fásult cinikus emberré változott, aki már csaknem feladta a küzdelmet. Azonban Lou elhatározza, megmutatja neki, hogy miért érdemes élni. Egy sor közös kalandra indulnak és végül Lou és Will is azt veszi észre, hogy többet kaptak, mint amire számítottak, ahogy az életük – és a szívük – nem várt módon változik meg.

Bemutató dátuma: 2016. június 16.

Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:
rendező: Thea Sharrock

forgatókönyvíró: Jojo Moyes

Scott Neustadter 

Michael H. Weber

szereplő(k):

Louisa Clark: Emilia Clarke

William Traynor: Sam Claflin

Linkek: IMDb

Könyv vagy film?

Nem kellett rajta sokat gondolkodnom: KÖNYV !

A film amúgy egészen jó adaptáció volt.

A készítők nem nagyon tértek el cselekményben a könyvtől, voltak egy az egyben felhasznált mondatok, jelenetek, apró részletek, de rengeteg részt kihagytak, aminek eredményeképp egy felszínes, összecsapott mozit kaptunk. Persze sírtam rajta, de valahogy nem volt az igazi…

Szerintem a színészek karaktereiből is többet ki lehetett volna hozni pl. Will összetettebb személyiség volt (elkeseredettebb, lekezelőbb, mogorvább, aki csak szép lassan engedett fel) , mint a moziban.

Számomra nem sikerült visszahozni az alkotóknak a regény hangulatát. Szerintem nem tudja a néző teljes mértékben átélni a történetet, ha nincs tisztában azzal, hogy a két főszereplőnek hogy alakult a kapcsolata és miért szenvedtek annyira a végén, miért volt még inkább nehéz az elválás. A fiatalok rengeteget változtak egymás hatására. A folyamatos együttlét alatt megismerték minden rezdülését a másiknak.  Ezeknek a jeleneteknek a nagy részét vagy kihagyták, vagy elnagyoltan ábrázolták.

Nem volt akkora lélektani hatása a filmnek, nem éreztem azt, hogy teljesen belemélyednék, elvesznék benne és átérezném Will szenvedését, majd később Loisa veszteségét.

Az viszont egészen biztos, hogy hamarosan elolvasom a könyv folytatását! 🙂

Mielőtt megismertelek (Könyv vagy film?)

0

Borító

0.0/10

Író

0.0/10

Történet

0.0/10

Karakterek

0.0/10

Kiszámíthatatlanság

0.0/10
Címkék: , , , , , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + 14 =

0 shares

Archívum

Címkék