Csapody Kinga: Hogyan mondjam el neked…?! – párkapcsolati kibeszélőkönyv

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Oldalszám: 96 oldal

Megjelenés: 2016.

Műfaj: párkapcsolat, kibeszélőkönyv

 

“Ez a könyv a tiétek. Nem helyettetek oldja meg a problémáitokat, hanem veletek. Csak ti látjátok, hát legyetek őszinték benne! Hisszük, hogy ki lehet mondani azt, ami a szívünket nyomja, és így máris egy lépéssel közelebb kerülünk a megoldáshoz. Segít, hogy ne legyenek elharapott félmondatok, félve elhallgatott és a szőnyeg alá söpört, ott tornyosodó sérelmek. Hogy vissza lehet találni oda, ami miatt egymásba szerettetek, csak annyi minden nehezíti meg azt a legnehezebb társasjátékot, amit úgy hívnak: kapcsolat. Segít, hogy megfogalmazhassátok a gondolataitokat, és el is tudjátok mondani a társatoknak. Hiszen szeretitek egymást, csak olyan sokszor szembesültök azzal, hogy a legnagyobb gond az: “Hogyan mondjam el neked…?!” ”

 

A borító: nem tudok nagyon elképzelni más fedőlapot a könyvhöz,  szerintem abszolút passzol a tartalomhoz és szép is.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen ez a könyv és ki is akartam próbálni itthon 🙂 , ezért vetettem szemet rá és az Athenaeum Kiadó jóvoltából el is olvashattam.

Úgy képzeljétek el az egészet, hogy különböző részek alkotják a könyvet, minden  fejezet más súrlódási pontról szól egy pár életében, 1-2 oldalban le is van írva mire gondoljunk az adott fejezet kapcsán, majd utána üres oldalak. Ezekre az oldalakra írhatja le az ember a párjával kapcsolatos problémáit, pl.számunkra idegesítő szokásait. Mindez oda-vissza működik, majd (legalábbis mi így csináltuk) pontról pontra megbeszéltük a leírtakat. Úgy gondoltuk, hogy minden fejezetre hagyunk egy hetet, hogy az előző beszélgetésen elgondolkodhassunk, leülepedjen bennünk, kezdjünk el a változtatás felé orientálódni.

Azért  bevallom őszintén én kicsit megsértődtem, nem is esett jól, amit a papíron láttam, holott nagyjából tisztában vagyok a hibáimmal. Mégis így leírva, azért szerintem senki sem fog örömében kibújni a bőréből 🙂 De én is úgy gondolom, hogy a kommunikáció a kapcsolatok egyik fontos alapja, amiben különböző hibákat is véthetünk. Például:

  • Nem mindig válik a párkapcsolat előnyére a sok kommunikáció: igaz, hogy egy egészséges párkapcsolat érdekében sokat kell kommunikálni a feleknek, de néha maga a sok beszéd jelenthet problémát. Erica Curtis, kaliforniai házassági tanácsadó és családterapeuta szerint: az egyik legnagyobb hiba azt feltételezni, hogy a kommunikáció máris kapcsolatot teremt. Ezzel szemben az a fontos, hogy először kapcsolatot építsenek ki, és csak utána kommunikáljanak. Egy pszichológiai elmélet szerint az embereknek különböző „szeretetnyelvekkel” rendelkeznek, azaz mindenki másképp fejezi ki a szeretetét. Pl. ha a felek mindig megbeszélik a közös dolgaikat, de nem léptek túl a kapcsolati problémákon, akkor koncentrálni kellene másra is, pl. nonverbális módon kommunikálni. Természetesen a gyakori beszélgetés produktív és szükséges is, a legboldogabb párok legalább öt órán keresztül beszélgetnek egymással egy héten, de meg kell bizonyosodni arról, hogy mindketten ugyanazon a hullámhosszon vannak-e, és ha vitára kerül sor, az produktív-e – mondta a szakember.
  • Ne várjuk el, hogy partnerünk olvasson a gondolatainkban: nem lehet elvárni, hogy párunk ráérezzen minden velünk kapcsolatos dologra. Vannak esetek, amikor észrevesz bizonyos dolgokat, de sok esetben nem, és ez nem szándékos.
  • Mondjuk ki, amit gondolunk: ha a felek, vagy az egyik fél inkább konfliktuskerülő alkat, akkor valószínűleg az érzelmek a békesség kedvéért el lesznek nyomva. Ez azonban lassan és fokozatosan tönkreteszi a boldogságot, és a kapcsolatot is.”

Forrás:  lifehacker.com

Azért ajánlom ezt a könyvet, mert ezeket a kommunikációs hibákat teljes mértékben áthidalja, segítve nekünk, hogy érthetően, ne egy vita hevében vágjuk hozzá a párunkhoz hibáit, ami úgyis félreértéshez, egymás melletti elbeszéléshez vezet, majd sértődéshez, esetleg a kapcsolat megromlásához.

Csapody Kinga: Hogyan mondjam el neked...?! - párkapcsolati kibeszélőkönyv

0

Borító

0.0/10

Író

0.0/10

Történet

0.0/10

Karakterek

0.0/10

Kiszámíthatatlanság

0.0/10
Címkék: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =

0 shares

Archívum

Címkék