A nagy dobás könyv vs.film

Nem akarok előre szabadkozni, de ez az első ilyen bejegyzés.

Próbálok kialakítani valamilyen struktúrát, mert tervezem, hogy a jövőben rendszeressé válik a Könyv vs.film kategória.

Meglátjuk, hogy tetszik Nektek 🙂

 

Michael Lewis : A nagy dobás (A könyv)

Kiadó: Alinea Kiadó

Kiadás éve: 2010.

Oldalak száma: 350 oldal

„Néhány kivételes ember látta a jövőt: a pénzügyi rendszer össze fog omlani és egy évtizedek óta nem látott válság közeleg. Felismerték az ingatlanárak folyamatos emelkedése mögötti kockázatot és a kétes jelzáloghitelekből kreált újfajta értékpapírok piacra zúdításának veszélyeit.

Michael Lewis ironikus humorú portrékon keresztül vezeti be az olvasót a Wall Street világába.

Napjaink gazdasági válságának történetét olyan szereplők szemszögéből ismerhetjük meg, akik megértették, de legalábbis sejtették, hogy mi folyik a háttérben, s igyekeztek profitálni is belőle közben pedig értetlenül figyelték, ahogy mások (köztük neves hitelminősítők is) elsiklanak a közelgő veszély jelei felett. „

 

A nagy dobás (A film)

színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi film, 130 perc

Bemutató dátuma: 2016. február 4.

Forgalmazó: UIP-Duna Film

rendező: Adam McKay

forgatókönyvíró: Adam McKay, Charles Randolph

“Amikor négy kívülálló észrevette azt, amit a nagy bankok, a média és a kormány nem akart észrevenni – a gazdaság globális összeomlását -, támadt egy ötletük: A nagy dobás. Bátor befektetésük a modern pénzügyi világ sötét bugyraiba viszi őket, ahol meg kell kérdőjelezniük mindenkit és mindent.

Díjak és jelölések:

BAFTA-díj (2016) – Legjobb adaptált forgatókönyv: Charles Randolph, Adam McKay
Oscar-díj (2016) – Legjobb adaptált forgatókönyv: Adam McKay, Charles Randolph
BAFTA-díj (2016) – Legjobb film jelölés: Dede Gardner, Brad Pitt
BAFTA-díj (2016) – Legjobb rendező jelölés: Adam McKay
BAFTA-díj (2016) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Christian Bale
BAFTA-díj (2016) – Legjobb vágás jelölés: Hank Corwin
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb színész – zenés film és vígjáték kategória jelölés: Steve Carell, Christian Bale
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória jelölés
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb forgatókönyv jelölés: Adam McKay, Charles Randolph
Oscar-díj (2016) – Legjobb film jelölés
Oscar-díj (2016) – Legjobb rendező jelölés: Adam McKay
Oscar-díj (2016) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Christian Bale
Oscar-díj (2016) – Legjobb vágás jelölés: Hank Corwin”

Forrás: index.hu

 

Naiv módon arra vállalkoztam, hogy mivel ez a történet lett A legjobb adaptált forgatókönyv, összehasonlítom a könyvet a filmmel.

Már az elején lelövöm a poént: a film sokkal jobb volt.

A könyv a boltban, a „gazdaság” címszónál keresendő, ez mindent elárul 🙂 , de belevágtam ebbe a tervbe. Hát kész kínszenvedés volt számomra. Mivel elolvastam a könyvet, közel sem élveztem annyira a filmet, mint ahogy az előzetes ismeretek nélkül lehetett volna. (ezt abból következtettem ki, hogy néztem már ebben a témában mozit, hasonló stílusban, és nagyon tetszett)

El kezdtem olvasni és kellett néhány oldal mire rájöttem, hogy most mi a helyzet, ezzel szemben a film pár percben bemutatta miről fog szólni, mit fog kifejteni az elkövetkezendő kb.2 órában.

Mindkét esetben van egy narrátor, aki elmeséli a történetet, aki a könyvben elég szárazon mondja el a tudnivalókat, míg a filmnek ezek a részei viccesek voltak. A film készítői még hozzáadtak annyi pluszt, hogy ha már úgy érezted, hogy sok lenne, jött egy ismert vagy egy ismeretlen figura, és kiszólván a nézőnek elmagyarázta a lényeget.

A nevekkel teljesen bajban voltam. Sok név volt, ki kihez tartozik, próbáltam beazonosítani a könyv alapján a filmben felbukkanó karakterek neveit, de kész káosz volt az egész. Szerintem sokban hozzájárult, hogy a könyv tele volt háttér információval egyes személyekről, míg a filmben a fontos dolgokra helyezték a hangsúlyt.

Míg a filmben bele voltak építve a szakmai fogalmak magyarázatai, a banki, tőzsdei rendszer felépítése vagy pl.a jelzálogkötvények mibenléte, érthetően és érdekesen, ezzel szemben a könyv lábjegyzeteket tartalmazott,ami így egy tanulmányra hasonlított és a laikusok számára unalmas volt.

Összességében szerintem jól megírták a forgatókönyvet. Voltak részek ahol a szöveg teljesen megegyezett, a karaktereket nagyon jól eljátszották a színészek. Nem maradtak ki fontos jelenetek, a sztori annyira volt lerövidítve amennyire kellett, tömör volt, lényegre törő, érthető.

Nem egy vasárnap délutáni mozi, ami közben ki lehet menni a konyhába, mert onnantól kezdve nem lehet követni az eseményeket. Oda kell figyelni. De ha odafigyel az ember, megértheti az életünkben bekövetkezett gazdasági világválságot és talán nem követ el olyan hibákat, amik ide vezettek.

A nagy dobás könyv vs.film

0

Író

0.0/10

Sztori

0.0/10

Nyelvezet

0.0/10

Kiszámíthatatlanság

0.0/10
Címkék: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék