GENEVIEVE GORNICHEC: A ​vér szövetsége

Nagyon nehéz nem elfogulatlanul írnom erről a könyvről, de próbálom visszafogni magam. Elöljáróban annyit, hogy számomra ez a regény az abszolút telitalálat! Minden benne van, ami nekem izgalmassá és letehetetlenné tesz egy könyvet: boszorkányok, vikingek, remek történetvezetés, izgalmas karakterek, mágia, történelem.

De kezdjük az elején. A történet a 900-as évek Norvégiájában játszódik a viking korszakban. Főszereplője két lány, Gunnhild és Oddny, akik gyerekkoruk óta barátok annak ellenére, hogy más-más családi és vagyoni helyzettel rendelkeznek: amíg az előbbi apja jómódú hersir, addig a másik lány családja nagyon szerény körülmények között él. Kettejük, valamint Oddny nővérének, Signynek életét egy jósnő változtatja meg gyökeresen. Ennek következményeként a barátnők vérszerződést kötnek, amely a jóslattal együtt nem várt, tragikus események láncolatát indítja el. Oddny édesanyját és háza népét portyázó vikingek lemészárolják, a nővérét elrabolják, Gunnhild pedig, aki mindig is többre vágyott az őt kínzó anyja által neki rendelt sorsnál, megszökik a jósnővel, hogy kitanulja tőle a mesterségét. A barátnők tizenkét év után találkoznak ismét, és mindent elkövetnek, hogy megtalálják Signyt, ehhez azonban olyan férfiakkal kell szövetséget kötniük, akiket megvetnek.

A történet tehát önmagáért beszél, hiszen fordulatos és izgalmas, de mit sem érne az írónő kiváló leírásai, karakterábrázolásai és történetvezetése nélkül. Biztos kézzel kalauzol el minket a vikingek korának világában, könyvéből sok mindent megtudhatunk a kultúrájukról, mitológiáról, társadalmi berendezkedésről, szokásokról, hétköznapokról. Ráadásul az érzékletes leírásoknak köszönhetően néha olyan, mintha mi magunk is ott lennénk hőseinkkel, utaznánk a hajókon a viharos tengeren vagy részt vennénk egy szertartáson. Nagyon tetszett az is, hogy a történet középpontjában a három nő barátsága áll, amely a vérszövetség nélkül is nagyon erős kötelék. Az írónő előszavában írt gondolattal pedig szintén tudok azonosulni:

A barátoknak, akik végigkísértek az úton, és azoknak, akik más irányt választottak”

Ami engem mindezeken ezeken felül még teljes mértékben a szerző rajongójává tett, az a szerelmi szálak megjelenítése volt. A vér szövetségében ugyanis a szerelmi, érzéki vonal igen stílusosan és számomra is fogyasztható, sőt élvezhető módon van tálalva. Szóval tényleg szurkoltam végig a szerelmespároknak és faltam az oldalakat.

Egy szó mint száz, ez a regény szerintem a történelmi fantasy irodalom egyik kiemelkedő alkotása, mert a műfaj minden olyan elemét tartalmazza, ami remekké tesz egy történetet. Ráadásul kifejezetten üdítő egy olyan történelmi korban játszódó könyvet olvasni, ahol a nőknek szinte ugyanolyan jogai voltak, mint a férfiaknak, erősek és önállóak voltak,  ha úgy döntöttek, akár harcolhattak is, hogy így szerezzenek bevételt, sőt még a válást is kezdeményezhették. Mivel a szerző igen sok karaktert mozgat a könyvben, nagyon jól jön a végén található melléklet, javaslom ezt már az elejétől forgatni. A köszönetnyilvánításban pedig pontosan kitér rá, hogy a regény mely elemei alapulnak valós bizonyítékokon és melyek a képzelet szüleményei. Mivel a történet nem ért teljesen véget, nagyon várom a folytatást. Addig is szeretném elolvasni az írónő előző könyvét, A boszorkány szívét. 

Genevieve Gornichec Ohio Állami Egyetemen szerzett diplomát történelemből, mellette ideje nagy részét a vikingek tanulmányozásával töltötte. Írásait az északi mitológia, az izlandi sagák és az óészak irodalom ihleti. Jelenleg Clevelandben él.

 

 


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 494
Fordította: Ballai Mária

A ​boszorkány szíve írójának legújabb könyve ősi legendákból táplálkozik: két nő élete fonódik össze ebben az elsöprő erejű történetben, amely a viking korban játszódik.

Oddny és Gunnhild gyerekkorukban ismerkednek meg egymással a 10. századi Norvégiában, és nem is különbözhetnének jobban egymástól. Oddny csendes, nyugodt életről álmodozik, míg Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, és menekülni akar kegyetlen anyjától. Egy jósnő félelmetes jövendölése azonban sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre is. A három lány ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják a másikat.

Amikor viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt, Oddny egyre távolabb kerül attól az élettől, amelyben reménykedett. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti nővérét, de ezalatt egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett az otthona elleni támadásban. Gunnhild időközben megszökött, évekig boszorkánynak tanult a messzi északon, és kénytelen tudomásul venni, hogy a sors a gyűlöletes Erik király felé tereli, aki egy nap egész Norvégia uralkodója lesz.

Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak.

 

Tags: 2023, A vér szövetsége, agave könyvek, boszorkányok, fantasy, Genevieve Gornichec, mágia, vikingek

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 5 =

0 shares

Archívum

Címkék