Paulo Coelho: A kém

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 176 oldal
Várható megjelenés: 2016. október 03.

„Az egyetlen bűne, hogy szabad és független nő volt.”

„Legújabb regényében Paulo Coelho – aki több mint 220 millió könyvet adott már el a világ 160 országában – Mata Harinak, kora legkívánatosabb nőjének csodálatos és titokzatos életét tárja fel. A híres egzotikus táncosét, aki azzal sokkolta és kápráztatta el közönségét, hogy ledobta ruháit a színpadon; aki bizalmasa és kurtizánja volt a kor leggazdagabb és leghatalmasabb férfijainak.

A rejtélyes múltú dívának – akit a párizsi arisztokrata hölgyek féltékenysége és irigysége kísért – volt bátorsága kitörni a huszadik század elején uralkodó, nőket megbéklyózó provinciális kötelékekből.

Paulo Coelho egyes szám első személyben építi fel Mata Hari történetét. A táncosnő az embertelen párizsi Saint-Lazare börtönből írt leveleket ügyvédjének, ahol az első világháborúban folytatott kémkedés vádjával tartották fogva. A leveleket testamentumnak szánta. Általuk üzent a lányának, akit nem láthatott felnőni; meg akarta értetni egyetlen örökösével, miért is választott ennyire kirívó, kalandokkal teli életet.”

 

A mű Mata Hariról szól. Az író a valós történetet keveri kitalált elemekkel. Így meséli el a világ leghíresebb kémnőjének történetét.

„Táncosnői karrierje során Mata Hari rendre kapcsolatba került a francia politikai és gazdasági elit több tagjával is. A német titkosszolgálat felfigyelt kapcsolatrendszerére és H21 fedőnév alatt alkalmazta. A háború kezdetén kifizetetlen számlái és hitelezői elől Hágába menekült, de a kirobbanó háború miatt csak nehezen élt meg. 1917 júliusában perbe fogták. A vád szerint az ő lelkén szárad 50 ezer francia katona élete, akik a Földközi-tengeren elsüllyesztett hajókon vesztették életüket amiatt, mert Mata Hari elárulta a hajók pontos indulását. Még ebben az évben kémkedés vádjával kivégezték Franciaországban. ” Forrás: Wikipédia

A közönségnek 30 évvel ezelőtt nyílt lehetősége először hozzáférni Mata Hari és ügyvédjének levelezéséhez, amit az ügy tárgyalása alatt váltottak. Ezt a levelezést vette alapul, ebből kiindulva írta meg a Paulo Coelho ezt a romantikus művet, ami a valóság és a fikció keveréke.

Ez volt az első Coelho könyv, amit eddig olvastam. Mielőtt el kezdtem olvasni a művet, figyelmeztettek, hogy ez biztos teljesen eltér majd a szerző eddig megjelent köteteitől. Ugyan nincs összehasonlítási alapom, csak nagyjából, idézetek alapján volt egy képem az alkotásokról, de úgy gondolom, benne volt ebben az olvasmányban is a „Coelho-élmény”.

„Coelho-élmény” alatt azt értem, hogy nem egy olyan történetet tárt elénk az író, aminél 100%-ban a cselekmény fontos, az izgalom, vagy a szerelem. Nem, ez valami teljesen más volt. Mondanivalója volt a műnek, olyan, hogy legszívesebben folyamatosan idéztem volna az írottakat. Felolvastam volna a barátaimnak, hogy ők is gondolkodjanak el rajta. Pár oldalanként megálltam, próbáltam befogadni az olvasottakat, és utána csak elmélkedni rajta.

Összességében: nagyon pozitívan hatott rám ez az elbeszélés, napjaink egyik legnagyobb írójának tartom Paulo Coelho-t. Úgy gondolom, mindenféle túlzás nélkül, Coelho könyveit meg kell élni.

 

Paulo Coelho: A kém

10

Író

10.0/10

Történet

10.0/10

Karakterek

10.0/10

Kiszámíthatatlanság

10.0/10
Tags: a espia, a kém, athenaeum kiadó, könyv, könyvkritika, olvasás, paulo coelho, vélemény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − 1 =

0 shares

Archívum

Címkék