Egy könyv, három vélemény-LUCY FOLEY: Lakás Párizsban

A Vendéglista óta hatalmas Lucy Foley-rajongók vagyunk, így nem volt kérdés, hogy elolvassuk a legújabb regényét is, a Lakás Párizsban címet viselő új krimit. Eléggé bejött nekünk az, hogy hárman olvasunk el egy könyvet, így úgy döntöttünk, ismét belevágunk egy közös olvasásba.

A könyv az írónőtől megszokott több szereplő szemszögéből meséli el a történetet, így néha ugrálunk is az időben, de ez egyáltalán nem zavaró, a sztori mindvégig követhető. A függöny az első színre lépő, Ben narrációjával gördül fel, aki egy párizsi lakásban tartózkodva épp a húgát várja. Ám ekkor valaki belép az ajtón… Mindeközben Jess, Ben húga leszáll a vonatról és kétségbeesetten próbálja elérni telefonon a bátyját, de sikertelenül. Végül nagy nehezen bejut a társasházba, ahol a testvére lakik, de a lakást üresen találja. És elindul a kétségbeesett keresés, miközben Jess megpróbálja megtalálni Bent, megismerkedik a ház különös lakóival. A rendes pasival, a zárkózott lánnyal, a párizsi nővel, az alkoholista férjjel, a kikapós feleséggel, a bulizós vagány csajjal és a ház gondnoknőjével. De vajon hova tűnt Ben? És egyáltalán, életben van még?

Hajnal

Lucy Foley mindkét magyarul megjelent könyvét elolvastam és bár a Vadászparti nem nyerte el a tetszésemet, A Vendéglista az idei év legnagyobb meglepetése és egyben toronymagasan a legjobb regénye eddig számomra. Így nagy várakozásokkal vetettem bele magam az olvasásba. Nem mondom, hogy ez a regény nem tetszett. Mert vitt magával a sztori, érdekesek voltak a karakterek, egyszerűen csak talán túl magasak voltak az elvárásaim. De összességében a Lakás Párizsban egy pörgős, lendületes, izgalmas történet, letehetetlen krimi. Nyári strandolásokra elmaradhatatlan útitárs.

 

Dalma

Hasonló érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, mint Hajnalnak. A Vendéglista bekerült a kedvenc könyveim közé, úgyhogy akaratlanul is magasak voltak az elvárásaim, hasonló színvonalú regényre számítottam, amikor a Lakás Párizsbant a kezembe vettem.
Nagyon nehezen indult be számomra a cselekmény és tulajdonképpen eleinte csak az hajtott, hogy kiderüljön ki volt Ben gyilkosa (nem spoiler, egész egyszerűen már az elején eltemettem magamban a karaktert). Az első komoly fordulat után viszont már mindenáron tudni akartam a szereplők, a ház lakóinak titkait. Mivel titokból pedig rengeteg volt, egy idő után szinte minden oldalon egy újabb meglepetés várt. Ugyan az „ízlésemnek” lassú volt a történetvezetés, a rengeteg fordulat, az izgalmas szereplők összességében egy nem mindennapi krimit adtak ki.

Emese

Én nem olvastam még az írónőtől semmit, ez volt az első, így nem voltak elvárásaim, összehasonlítási alapjaim, de ez alapján nem kezdenék neki a következő Lucy Foley könyvnek, viszont mivel a lányok győzködnek, hogy márpedig a Vendéglistát el kell olvasnom annyira jó, így valószínűleg abba belevágok egyszer. Az első 300 oldal számomra nagyon unalmas volt, alig történt valami, és csak információ morzsákhoz jutottam, ami zavaró volt számomra, többet szerettem volna tudni, gyorsabban. Amikor viszont minden összeállt, az elég nagy döbbenet volt, nem számítottam rá. A karakterek érdekesek, különlegesek, nem átlagosak voltak. Az, hogy végül Bennel mi történt, nonszensz, mármint kötve hiszem, hogy a valóságban ez így valaha megtörténhetett volna. Összeségében az én tetszésemet ez az írás most nem nyerte el.


Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 416 oldal
Fordította: Gömöri Péter

Nyiss ​be

Nálad van a rejtély kulcsa

Jessnek mindent újra kell kezdenie, nulláról. Le van robbanva anyagilag, nincs senkije, az utolsó munkahelyéről enyhén szólva nem ideális körülmények között távozott. A féltestvére, Ben se valami lelkes, amikor a lány rákérdez, lakhat-e nála kis ideig. De Ben nem mond nemet, és Jess Párizsban biztos mindent jobb színben lát majd. Viszont amikor bejut a lakásba – hű, nagyon puccos lakás, Bennek vajon honnan van rá pénze? –, Bent éppenséggel nem találja.

Jess a féltestvére távollétében próbálja kiismerni magát Ben ügyei közt, de egyre több a kérdése. A szomszédok különös figurák, nem túlzottan barátságosak. Jess a múltja elől menekült, így került Párizsba, de mi a helyzet Ben jövőjével?

A bulizós

A jó fej

Az alkoholista

A krízisbe jutott lány

A concierge

Ebben az épületben mindenki szomszéd. És mindenki gyanús. Mindenki tisztában van azzal, hogy a többiek titkolnak valamit.

Lucy Foley angol irodalmat tanult a Durham Universityn és a londoni University College-on, aztán évekig a könyvkiadásban dolgozott. Londonban él. Ez a harmadik thrillere.

Nagyon fifikás. Egész éjjel fentmaradsz, hogy kiolvashasd. Erin Kelly

Pengeéles atmoszféra. Alex Michaelides

Mesterien kimunkált. Louise Candlish

Brutálisan csavaros. Ruth Ware

Egész végig nem fogod tudni, mi lesz. Daily Mail

Tags: 2022, 21.század kiadó, krimi, lakás párizsban, lucy foley, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =

0 shares

Archívum

Címkék