ANDERS DE LA MOTTE: Pokoli tél

Amikor az első Anders de la Motte könyv a kezembe került, tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó. Így is lett. A svéd rendőrből lett író fordulatos skandináv krimijei Svédország vadregényes tájain játszódnak, főhősük pedig mindig egy izgalmas karakterű nő. A Pokoli télben sincs ez másként.

Laura sikeresen vezeti az apjától örökölt céget. Magánélete azonban korántsem ilyen felhőtlen. Múltja fájdalma a jelenben is kísérti, és csak újabb sebek szakadnak fel, amikor értesül nagynénje haláláról, aki ráadásul ráhagyta a régi, romos üdülőjét. A hagyaték intézése miatt Laura visszatér kamaszkora boldog helyszínére, ahol egy tragikus tűzeset véget vetett a vidám napoknak és Hedda nénivel való kapcsolatának. A nő végül úgy dönt, végére jár a sok-sok évvel ezelőtt történt tragédiának. Ebben nagy szerepe van a tinikori szerelemnek is, ami Jack-hoz, nagynénje fogadott fiához fűzte.

A regény végig fenntartotta figyelmet és nemcsak a fordulatos történetvezetés miatt. Motte élethű leírásai, remek stílusa miatt tényleg mindent sort élvezet olvasni. A vége szokás szerint meglepett, nem számítottam erre a fordulatra. Szintén pozitívum volt Laura izgalmas karaktere. Egy erős, sérült, érzékeny, mégis bátor nő, aki végül képes szembenézni az élet kihívásaival.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2019
Fordította: Dobosi Beáta
Oldalakszáma: 400

Laura ​fél a tűztől. Egyetlen égő gyertya elegendő ahhoz, hogy a lelki szemei előtt lángba boruljon a szoba, ahol tartózkodik. A rettegés tizenöt éves kora óta tart, amikor a barátaival majdnem bennégett a nagynénje üdülőtelepének a tánctermében. A végzetes téli éjszaka örökre megváltoztatja a fiatalok és családjuk sorsát, nem mindenkinek sikerül ugyanis kimenekülnie: Laura legjobb barátnője életét veszti a tűzben.
Amikor harminc évvel később, a nagynénje halála után Laura megörökli az üdülőtelepet, visszatér a dél-svédországi kisvárosba. A helyi lakosok azonban egyáltalán nem örülnek a sikeres stockholmi üzletasszony érkezésének, ami felszakítja a tragédia okozta régi sebeket. Nemsokára gyanús tűzesetek történnek a környéken, Laura pedig furcsa körülményekre bukkan a nagynénje halálával kapcsolatban. Lehet, hogy az asszony megtudott valamit, amit nem lett volna szabad? Valamit, ami új megvilágításba helyezi azt a harminc évvel korábbi borzalmas éjszakát. Valamit, ami talán az ő biztonságát is veszélyezteti. Vajon szembe mer-e nézni Laura a több évtizedes rettegéssel és azzal, ami annál is félelmetesebb: az igazsággal?

Tags: 2019, anders de la motte, general press kiadó, krimi, pokoli tél, skandináv krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 5 =

0 shares

Archívum

Címkék