SALLY ROONEY: Normális emberek

Megállapítottam, hogy én bérletet veszek a XXI. Század Kiadó KULT könyveire. Eddig bármelyiket olvastam, imádtam minden sorát, Sally Rooney: Normális emberek című regénye pedig a legnagyobb elvárásaimat is felülmúlta. Pedig voltak elvárásaim, hiszen amit a kiadó úgy harangoz be, hogy a Könyvhét és a nyár legfontosabb könyve, az számomra garancia volt a meghatározó irodalmi élményhez.

A történet voltaképp egyszerű. Marianne és Connell szerelmi története, akik egy középiskolába járnak, majd egy véletlen folytán egy légtérbe kerülnek és innentől kezdve nem tudják kivonni magukat a másik hatása alól. Azonban ez nem egy szirupos, tinikről szóló szórakoztató irodalom, komoly lélektani regény, amely a felnőtté válás rögös útját és az első szerelem mélységeit mutatja be. A  főhős tehát Marianne és Connell, akiket tinédzserként ismerünk meg. A fiú jóképű, kedves, a középiskolában a menők közé tartozik és mindent meg is tesz azért, hogy a közösség elismert tagja maradjon. A lány ezzel szemben különös, zárkózott és fittyet hány mindenkire, ezért ő a kitaszított. Más kaszthoz tartoznak, minden tekintetben, azonban a sorsuk  mégis elválaszthatatlanul összekapcsolódik, mert van, ami igazán összeköt két embert a felszín alatt. Marianne és Connell hús-vér fiatalok, tele sérülésekkel, félelmekkel, fájdalmakkal, akiket csak imádni lehet, s az olvasó azon kapja magát, hogy falja az oldalakat és izgulva szurkol nekik, mert annyira megérdemlik a boldogságot.

A Normális emberek igazi kortárs próza, friss, ropogós és nagyon mai. Sebeket tép fel és gyógyít be, miközben gyönyörű mondatait élvezettel ízlelgethetjük. A könyv valósággal magába szippant, amit akkor is olvas az ember, ha már leragad a szeme. A legszebb szerelmi történet, amit valaha olvastam, de sokkal több is annál. Fontos, a fiók alján rejtegetett témákat nyit ki, az írónő a lélek legmélyebb bugyraiba kalauzol el minket. Mi pedig együtt küzdünk Marianne-al és Connell-el, akik tinikből lassan felnőttekké válnak és igyekeznek megtalálni helyüket az életben. Olvasás közben akaratlanul is arra gondoltam, hogy bárcsak tizennyolc éves koromban akadt volna a kezembe ez a könyv. Többet nem árulok el a történetről, csak annyit, hogy a végére biztosan kiderül, kik is a normális emberek.

Az írónőnek ez a második regénye, első, Baráti beszélgetések című könyve is hangos sikert aratott. A Normális emberek 2018-ban a Times-nál az „Év regénye” lett, Man Booker-díjra jelölték. Kötelező olvasmány, akárcsak a Sehonnai, minden könyvespolcon ott a helye. A legfényesebb öt csillag természetesen, én pedig ismét egy kedvenc idézettel búcsúzom.

„Fura, hogy meghozunk bizonyos döntéseket azért, mert bírunk valakit, folytatja a fiú, aztán ettől az egész életünk megváltozik. Azt hiszem, olyan érdekes korban élünk, amikor apró döntések nagy változásokat tudnak előidézni az életben.”

A könyvet ezen a linken érhetitek el.


Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 302
Fordította: Dudik Annamária Éva

Bámulatos ​és bölcs fejlődésregény, egy magasfeszültséggel lesújtó első szerelem története.
Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Conell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak.
Érettségi után mindketten az ország legjobb egyetemére, a dublini Trinity College-ba kerülnek ösztöndíjasként. Az egyetemi évek alatt sem sodródnak el egymástól, összetett kapcsolatukban ellentmondásos helyzeteket szül a vonzalmaik és a lehetőségeik közt feszülő különbség.
Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét.
Sally Rooney Dublinban él. A Normális emberek a második regénye, amelyet jelölték a 2018-as Man Booker-díjra.
Első, Beszélgetések barátokkal című kötetével 2017-ben elnyerte a Sunday Times/PFD fiatal írók díját. A Stinging Fly című, félévente megjelenő irodalmi magazin szerkesztője.

Costa-díj – A legjobb regény (2018)
Specsavers Nemzeti Könyvdíj, Nagy-Britannia – A legjobb nemzetközi szerző (2018)
MAN Booker-díj – Jelölés (2018)
Women’s Fiction könyvdíj – Jelölés (2019)
Az év legjobb regénye (Times, 2018)
Number 1 Sunday Times Bestseller
„Az év regénye.” Times

 

Tags: 2019, az év regénye, kortárs, kult könyvek, normális emberek, sally ronney, szépirodalom, XXI.század kiadó

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − tizenegy =

0 shares

Archívum

Címkék