EDAN LEPUCKI: A ​17-es számú nő

„Edan Lepucki regénye úgy hat, mintha egy hollywoodi film noirt olvasnánk.” A fülszöveg eme mondata megmozgatta a fantáziámat, és el sem tudtam képzelni milyen könyvre számítsak. Arra gondoltam ezt muszáj elolvasnom, muszáj valami újat kipróbálnom.

„A film noir (franciául „fekete film”) filmstílus, amit elsősorban a hollywoodi bűnügyi drámák, krimik jellemzőjeként használnak, legfőképp amelyeknél kiemelt szerepet játszik az ambivalens erkölcs és a szexuális motiváció.” (Wikipédia)

A sztori egy lányról, S., és egy háziasszonyról, Lady, szól. Lady egy bentlakó bébiszittert keres kisebbik fia mellé, így találkozik S.-el. Amit viszont az asszony nem tud, hogy S. egy művész, aki egy új projekten dolgozik: mégpedig édesanyja fiatalkori énjét akarja „rekonstruálni”, anyjának a viselkedését, magatartását szeretné eljátszani, és ezt megörökíteni. Ezzel, azon kívül, hogy roppant különös gondolat, még egy baj van: a lány anyja túlságosan is kicsapongó életet élt.
A cselekmény előrehaladtával e két nő egymásra találásának leszünk tanúi, akik között egy törékeny, furcsa barátság alakul ki. Miközben valamilyen szinten mindketten kihasználják a másikat: egyik a magány ellen küzd, míg a másik a művészeti tervét próbálja tökélesíti. Bonyolítja kettőjük baráti viszonyát Lady nagyobbik fia, akivel S.egyre szorosabb kapcsolatba kerül.

Folyamatosan vártam valami komolyabb fordulatra a regény olvasása közben, de keveset tudnék megemlíteni. Az elbeszélésnek egy egészen különleges hangulata volt, melyet a fanyar humor, és a nyers, tulajdonképpen a romantikát, érzelmeket mellőző mozzanatok jellemeztek. Az egész történet ábrázolása, a karakterek mind mind egy szinte bizarr világot teremtettek.

Összefoglalván: egészen másra gondoltam, amikor elolvastam a mű fülszövegét. Lehet, hogy mostanában túl sok thrillert olvastam, de végig reménykedtem, hogy történni fog valami, mely megrengeti, és alapjaiba véve megváltoztatja a könyv világát. Egy próbát megért elolvasni valami újat, de sajnos ez az irodalmi műfaj nem lett a kedvencem.


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2017
Oldalak száma: 304 oldal
Fordította: Nagy Mónika

Fülszöveg:

A ​hollywoodi hegyek közt élő Lady Daniels úgy dönt, el kell távolodnia egy időre a férjétől. Miután egyedül marad gyerekeivel, segítségre lesz szüksége kisfia mellé, ha megírandó önéletrajzi könyvét valaha is be akarja fejezni. Egy hirdetésre jelentkezve érkezik hozzá S., a vonzó, fiatal művésznő, aki a kert végében álló vendégházba költözik be, és gondoskodik Lady hároméves kisfiáról, Devinről, illetve szemmel tartja másik, már tinédzser korú fiát is. Csodásan végzi munkáját, hamarosan bűvkörébe vonja az egész családot, és Lady bizalmasává válik.

A perzselő nyárban azonban S. kapcsolata Lady nagyobbik fiával nyugtalanító és baljóslatú fordulatot vesz. Miközben Lady és S. egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Lady irigylésre méltó életének fényes máza repedezni kezd, és azzal fenyeget, hogy családja elől is rejtegetett, régi titkok bukkannak felszínre. S. eközben igyekszik megtartani saját titkait azzal kapcsolatban, hogy mi is volt a valódi szándéka ezzel az állással. Mindketten óvatos játékot játszanak, és minden egyes lépésükkel a számukra legfontosabb dolgokat sodorják veszélybe.

Edan Lepucki regénye úgy hat, mintha egy hollywoodi film noirt olvasnánk. Sötét humorú, fordulatos és lebilincselő dráma művészetről, az anyaságról és két nő baljós barátságáról, mely egyértelműen igazolja, hogy Edan Lepucki generációjának egyik legtehetségesebb és legizgalmasabb hangja.

Tags: 2017, 3 csillag, a 17-es számú nő, agave könyvek kiadó kft., edan lepucki, film noir, noir

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + egy =

0 shares

Archívum

Címkék