Amiről beszélni kell: Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Teljesen véletlenül találtam meg a Lili és a bátorság című tanmese kezdeményezését. Elolvastam a könyv honlapját, mely rengeteg információval szolgál a szexuális abúzusról, a megelőzéséről, és erről a műről. Majd úgy döntöttem támogatom, több más emberrel együtt. Így létrejött ennek a tanmesének a kiadása.

A mese Liliről szól, akinek egy cirkusz az otthona. Sok barátja van a társulatban, de leginkább a Bűvész áll hozzá közel, vele tölti a legtöbb idejét. A kislány arról álmodozik, hogy egyszer majd ő is a Cirkusz Királynője lesz, Anyukájával egyetemben. Ám ehhez rengeteg bátorságra van szüksége, amit a Bűvész segítségével próbál elérni. A férfi ezt kihasználva támogatás helyett egészen mást csinál a kislánnyal. A kérdés az, hogy Lili legyőzve szégyenérzetét, felfedve titkát, mer-e szólni valakinek, vagy egyedül próbál túljutni az őt ért rossz dolgokon.

Az elbeszélés véleményem szerint nagyon érthetően, világosan és lényegretörően van megfogalmazva, a gyermekek is egészen biztosan megértik, ugyanakkor mégis olyan, mintha egy mesét olvasnánk. A történet előtt a szülők instrukciókat, tanácsot kapnak a Lili és a bátorság felolvasásához. A könyv végén pedig, szintén a szülőknek, a szexuális visszaélés megelőzésével kapcsolatos javaslatokat, valamint tényeket és tévhiteket olvashatunk a témával kapcsolatban.

„Tudtad?

  • Majdnem minden ötödik gyerek átél valamilyen szexuális bántalmazást, mire felnő.
  • Az elkövetők 90%-ban a gyerek számára ismert ember (családtag, szomszéd, család barátja stb.).
  • Ez a veszély nem csak a lányokat érint, az áldozatok 1/3-a fiú.
  • A gyerekek többsége nem mer segítséget kérni, mert szégyenli, hibásnak érzi magát, fél a környezet reakciójától, hogy nem hisznek neki, hibáztatják majd, stb.”

Forrás: liliesabatorsag.com

Nagyon örültem neki, amikor megláttam, hogy egy tabutémával kapcsolatos könyv van készülőben, ami ráadásul segítséget nyújt a beszélgetésben a szülőknek a gyermekeikkel. Az örömömet nagy lelkesedéssel adtam tovább mindenkinek a környezetemben, amikor egy kedves ismerősöm elmesélte hasonló, egészen fiatalkori élményeit. Teljesen letaglózott a története, és mélységes elkeseredés hatalmasodik el rajtam, ha életének erre az időszakára gondolok. Ezeknek a tényeknek a tudatában még inkább szeretném, ha minél több emberhez eljutna a mű és komolyan vennék a problémát.

Tags: 2017, lakmusz könyvek, lili és a bátorság, megelőzés, mese, paulik móni, tanmese, vincze zsuzsi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + három =

0 shares

Archívum

Címkék