5+1 legjobb könyv, amit eddig olvastam

Amikor kitaláltam, hogy kiválasztom azt az öt könyvet, melyeket a legjobbnak tartok eddigi olvasmányaim közül, azt hittem könnyű dolgom lesz. Rengeteget gondolkodtam, végül az alábbi művekre esett a választásom.

5+1. John Green: Csillagainkban a hiba

A könyv fülszövege:

A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…

„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.

5. Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

A könyv fülszövege:

Louisa ​Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával él. És talán még Patricket is, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait…

Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, a szülei birtokára, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes…

Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve se találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és -pusztán a másik kedvéért- újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?

„Igazán gyönyörű könyv. Nevettünk, mosolyogtunk és sírtunk, mint a kisgyerekek – egyszerűen muszáj elolvasni!” (Closer)

„Varázslatos és szívszorító. Olvasás közben vízálló szempillaspirál használata ajánlott.” (Marie Clarie)

Az utolsó két könyvet csak azért veszem “egy kalap alá”, mert hasonló reakciót váltott ki belőlem: végigsírtam. Valamint mindkettő olyan témát dolgoz fel, melyekről az emberek inkább nem beszélnek…

4. Stephen King: Titkos ablak, titkos kert – 1 és 2 perccel éjfél után

Ehhez a könyvhöz sem csatolok fülszöveget, aminek oka a következő: ebben a regényben nem csak a Titkos ablak, titkos kert című elbeszélés található meg, hanem van benne egy történet, melynek címe A langolierek. A könyv pedig A langolierek miatt került fel a listára.

 

 

 

 

 

3. J.K.Rowling: Harry Potter sorozat

A fülszövegek beillesztése ebben az esetben elmarad. Mind a hét könyvet szeretem. Amikor olvastam, olyan volt az egész mint egy nagy utazás: én is varázslótanoncnak gondoltam magam, és teljesen elvesztem Harry Potter világában, kalandjaiban.

 

 

 

 

2. Shakespeare: Hamlet

A könyv fülszövege:

Az ​angol klasszikus, Shakespeare zseniális drámájáról nehéz lenne újat mondani. Nem is kell megpróbálni. Hiszen évszázadok múltán oly naprakészek mondatai, találóak szereplői, hogy az ember újra és újra rácsodálkozik, „csak az idő halad”, „mi nem változunk”. Mi, az emberiség, felcímkézve a hiúság, gyarlóság, öntörvényűség, haszonlesés, erkölcstelenség, vagy a pajzánság határtalan jelzőivel.

Az előadás középpontjában a család áll. Az az anya, és fiú, aki különböző módon gyászol, üdvözöl egy új világot, rendszert, ami gyarlóbb, és kuszább lett, mint az előző.

A főhős vívódik az általa vélt igazság és a valóság között. Nyomozásba kezd apja halálával kapcsolatosan, a Szellem megjelenésnek köszönhetően. Azt gondolnánk, hogy egy háborodott elme szüleménye mindez, ám a jó barát Horatio éppúgy részese a múlt feltűnésének, mint maga Hamlet.

Az igazságnak súlyos következményei vannak, ha azt korábban megmásítani szándékoztak néhányan. Így történik ez ebben a drámában is. Tragédiák sorozata, gyilkosságok sora figyelmeztet arra, ha az ember bármely rendszere – egyéni, családi, társadalmi, – megbomlik, nem tudja kézben tartani sorsát, bukik vétkes és ártatlan egyaránt.

Imádom Shakespeare-t! Ezt a művét végignevettem – úgy éreztem, hogy a mű fekete humorral van teli, de az is lehet, hogy pont egy fura időszakot éltem meg. Mindenesetre nagyon megszerettem.

1. Stephen King: Cujo

A könyv fülszövege:

Cujónak hívják Brett Camber legjobb pajtását, az irdatlan méretű, de jóságos bernáthegyit. Cujo szívesen ered nyulak nyomába a nyári mezőn. Nyúl után szaglászik akkor is, amikor fejét egy üregbe tolja. Csakhogy az üregben, ahová a nyúl Cujo elől elbújt, veszettséggel fertőzött denevérek laknak… Cujo iszonyú alakváltozása, ámokfutása Castle Rock lakóinak életét merő iszonyattá változtatja. Maga a Gonosz jött el Castle Rockba, hogy minden vétket megtoroljon.

Ez a mű az életemben a csupa nagybetűs KÖNYV. Talán 12 évesen olvastam a nagyszüleimnél, titokban. Nyári szünetben, amikor a nagymamám főzés közben mindig ellenőrizte mit csinálok, én a párna alá dugtam a regényt, mert “olyan fiatalon”, nem lehetett ilyen könyvet olvasni. (Más idők jártak… )

A cikk végére teljesen elbizonytalanodtam. Tényleg ezek a kedvenc könyveim? Rájöttem, hogy tudnék sokkal hosszabb listát is készíteni, hiszen rengeteg nagyon jó olvasmány van.

Tags: 5+1 könyvajánló, csillagainkban a hiba, cujo, dráma, gyermek és ifjúsági irodalom, hamlet, harry potter, j.k.rowling, john green, jojo moyes, kedvenc könyvek, mielőtt megismertelek, olvasás, romantikus, stephen king, szépirodalom, thriller, titkos ablak titkos kert, tragédia, william shakespeare

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − hat =

0 shares

Archívum

Címkék